Fortenova prodaje Frikom i Ledo

Dodajte komentar

Fortenova grupa je saopštila da je ušla u ekskluzivne pregovore s kompanijom Nomad fuds o prodaji biznisa zamrznute hrane, koji obuhvata kompanije Ledo, Ledo Čitluk i Frikom.

Očekuju da bi do kraja marta pregovori mogli da budu uspješno okončani, a sama transakcija zaključena tokom ljeta ove godine, nakon pribavljanja odobrenja regulatora, piše Jutarnji list.

Iznos obavezujuće ponude koji je sada “na stolu” nije objavljen, ali se prošle jeseni u medijima kalkulisalo da je u pitanju potencijalna transakcija decenije, te da bi ciljana valuacija Leda mogla da iznosi oko 600 miliona eura, odnosno između 10 i 12 puta dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), kada je Fortenova primala neobavezujuće ponude zainteresovanih kompanija, navodi list.

U investicionim krugovima smatraju da takva valuacija i dalje stoji.

U prethodnom dubinskom snimanju Poslovnog područja zamrznute hrane Fortenova grupe, koje čine zagrebački Ledo, Ledo Čitluk i beogradski Frikom, učestvovalo je prošle godine norveška Orkla, češko-slovački konzorcijum investicionih fondova, a Nomad fuds je na kraju izabran za pregovore, podsjeća se u tekstu.

U prethodnoj fazi istraživanja tržišta bilo je zainteresovanih i domaćih kompanija, poput Atlantik grupe, ali njihove ponude nisu bile toliko atraktivne, pa je sada izvjesno da će dio Fortenovinog biznisa naći kupca u inostranstvu.

Do sada se, ocjenjuje u saopštenju Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, Nomad fuds pokazao snažnim potencijalnim partnerom.

U pitanju je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja na evropskom tržištu smrznute hrane drži udio od oko 15 odsto, a u svom portfelju trenutno uopšte nema sladolede. Preuzimanje Fortenovinih kompanija je u skladu s upravljačkom strategijom Nomad fudsa, objavili su danas iz te kompanije, koja kombinuje snažan organski rast svojih osnovnih djelatnosti i preuzimanje vodećih brendova smrznute hrane u Evropi.

Ova akvizicija će, objašnjavaju, proširiti njihov portfelj na nova evropska tržišta uz istovremeno stvaranje temelja za potencijalnu buduću konsolidaciju u srednjoj i istočnoj Evropi.

Fortenova grupa je, podsjeća Jutarnji, osnovana 1. aprila 2019. prenosom poslovne cjeline pod vanrednom upravom Agrokora, kao rezultat nagodbe povjerilaca.

Izvor: Blic.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *