Od 1. januara sigurnija kupovina putem interneta u EU

Dodajte komentar

Od 1. januara 2021. godine kupovina putem interneta i online bankarstvo u Evropskoj uniji biće sigurniji.

To omogućava primjena direktive o platnim uslugama ili PSD2 koja ima za cilj povećanje zaštite potrošača uz istovremeno održavanje jednakih uslova za sve strane, izvještava Indikator.ba.

Iako su se neki elementi zakona PSD2 primjenjivali od 13. januara 2018. godine, sljedeća faza uvodi dodatna sigurnosna pravila koja se nazivaju Snažna provjera identiteta korisnika (SCA). Od 1. januara 2021., kada kupci karticu koriste za online transakcije, od njih se traži da potvrde svoj identitet koristeći najmanje dva faktora identifikacije.

Još ranije, evropske banke počele su obaveštavati svoje klijente-vlasnike debitnih i kreditnih kartica o novim podešvanjima pri internet kupovini uz najavu kako će im omogućiti da postave drugi faktor provjere autentičnosti koji je dodatak jednokratnoj lozinci koja se do sada morala uneti prilikom svake kupovine online.

Snažna autentifikacija kupaca je sigurnosni postupak u kojem se od kupca traži da potvrdi svoj identitet na dva različita načina – poput pina ili otiska prsta.

Identitet kupca ovjerava se koristeći najmanje dvoje od sljedećeg:

– znanje – nešto što samo kupac zna, npr. eCommerce lozinka
– posedovanje – nešto što ima samo kupac ima, npr. čitač kartica ili mobilni telefon
– inherencija, nešto što kupac jeste, npr. otisak prsta.

Kada je jednom postavljena lozinka za e-trgovinu zajedno sa jednokratnom lozinkom koristiće se za potvrdu identiteta kupca kada obavlja online transakcije debitnom ili kreditnom karticom.

Zahtjev da kupac ima i drugi faktor autentifikacije stupio je na snagu 1. januara 2020.

Kupci koji nisu postavili pin za e-trgovinu ne mogu dovršavati online transakcije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *