Sindikat taksista najavio protest

Dodajte komentar

Strukovni sindikat taksista Crne Gore najavio je proteste, ocijenivši, između ostalog, da se taksi preduzetnici u Crnoj Gori tretiraju kao “građani trećeg reda”.

Predsjednik SSTCG Borislav Pavlović kazao je da će se narednih dana obratiti Ministarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje, i zatražiti detaljna uputstva o poštovanju mjera za sprječavanje zaraze prilikom organizacije protesta, i na osnovu toga od Ministarsva unutrašnjih poslova zatražiti dozvolu za organizaciju.

Pavlović je kazao da je više razloga za organizaciju protesta, navodeći da nadležni lokalni organi već četiri godine obećavaju da će početi da “poštuju zakonske propise iz oblasti prevoza putnika”. Sve je, kako je kazao, “ostalo mrtvo slovu u domenu obećanja, i nažalost neikome za to ne odgovaraju”.

Nadležne državne inspekcije, dodaje on, prebacuju odgovornost na lokalne, pa ne rade ni onaj dio iz svoje nadležnosti.

“Pune četiri godine filijale Poreske uprave, odbijaju da usvoje žalbe auto-taksi preduzetnika na reprogram poreskih potraživanja i da postupe po rešenju Ministarstva finansija, i po nalozima za postupanje direktora Poreske uprave, koji su proistekli iz takvih rešenja Ministarstva finansija”, navodi Pavlović.

Poreski inspektori u poreskim filijalama, kako smatra, selektivno tumače i primjenjuju zakonske propise.

“Zbog dugogodišnjeg nerada i protv zakonitog i protiv Ustavnog rada, gore pomenutih organa, 80 posto legalno registrovanih auto-taksi preduzetnika u Crnoj Gori, nema pravo na subvencije zarada iako je naše poslovanje svedeno na minimum u duzem nizu godina , a pojavom virusa COVID 19 došlo do bankrotstva većine nas”, ističe predsjednik SSTCG.

Ocijenili su i da je na sceni diskrimnatoran odnos prilikom određivanja uslova za subvencije na zarade, i uslove za dobijanje kredita za likvidnost od Investicino razvojnog fonda, “to jest tretiranje legalno registrovanih auto-taksi preduzetnika kao klasičnu sivu ekonomiju”.

Kao jedan od razloga za protest u SSTCG navode i konstantno uvođenje novih nameta na legalno poslovanje.

“U zadnjih deset mjeseci sakrivanje pod plaštom COVID-a 19 nadležnih organa za svoj nerad, mada im od početka ovog vijeka za to i nije trebalo opravdanje, a što bi kad nikome za to ne odgovaraju, a primaju pristojne nadoknade, a nanose štetu tamo nekim auto-taksi preduzetnicima koji se u ovoj državi tretiraju kao građani trećeg reda”, navodi Pavlović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *