Đurović: Vlada ima zakonski osnov da pomogne Montenegro erlajns

1 komentar

Vlada Crne Gore, ukoliko želi i ima političku volju, može da pomogne Montenegro erlajsu i postoji zakonski osnov za to, ocijenila je profesorica Ekonomskog fakulteta, nekadašnja potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih integracija Gordana Đurović gostujući u Dnevniku TVCG.

Ona tvrdi danije tačna konstatacija ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da nema pravnog osnova da se taj zakon i dalje sprovodi.

– On je potpuno usaglašen za evropskim standardima, kroz Zakon o privrednim društvima, kroz sami zakon i kao takav on znači konsolidaciju i razvoj kompanije od nacionalnog interesa i treba dalje da se sprovodi – ocijenila je Đurović.

Taj zakon jeste zeleni put koji omogućava da se sačuva flota Montenegro erlajnsa, na korist privrede i građana, smatra Đurović.Naglašava da je u cijelom slučaju bitna politička volja.

– Ako ima političke volje, ima i rješenja, a ja mislim da je i za privredu i građane interes da postoji Montenegro erlajns – poručila je Đurović.

Ona je ocijenila da postoji više zakonskih modela prema koji podrazumijevaju da se ta kompanija stavi na zdrave noge, i da se dalje razvija.

– Jedan od njih je svakako i pretvaranje potraživanja u trajanju ulog, odnosno da se ovaj zakon sprovodi u potpunosti. Drugi je da se restrukturira na bazi ozbiljnog tima koji će prvo napraviti analizu izvodljivosti investicije, odnosno kost benefit analizu troškova rezultata ukupnog ulaganja, gdje treba da budu pravnici, ekonomisti, eksperti avio struke – kaže Đurović.

S druge strane, kako dodaje, moguće je da se razmišlja o integraciji Aerodroma i Montenegro Erlajnsa.

– To je uporedna praksa koja isto daje takve modele i naravno ovo uključivanje novih akcionara, bilo da je to na berzi emitovanjem novih akcija, bilo da je to direktno pregovaranje o prodaji preko instituta vanberzanskog poslovanja, koje poznaje Zakon o tržištu kapitala. Gospodin Bojanić vrlo dobro zna Zakon o tržištu kapitala, znači i to je moguće i potpuno u skladu sa zakonom – ocijenila je profesorica Ekonomskog fakulteta.

Đurović je podsjetila da je Zakon o konsolidaciji Montenegro erlajnsa usvojen prije godinu i sprovodio se cijelo prvo polugođe, nakon čega je Crna Gora otvorila Poglavlje 8 sa Evropskom unijom o državnoj pomoći.

– Da je taj zakon bio problem i da je imao veze sa državnom pomoći, onda mi ne bismo otvorili Poglavlje 8. Što se tiče EU, to je jasan odgovor – ocijenila je Đurović.

Izvor: Pobjeda.me

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • odlicno ste je razvijali…u stvari ste je razvaljivali…sve sami strucnjaci sa naknadnom pamecu
    Ili, niste smjeli da pisnete pa se sad osokolili…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *