Bojanić: Prihvatanje Mijačeve ponude bi bilo nezakonito

Dodajte komentar

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da je nemoguće prihvatiti ponudu kompanije “Savana” Veselina Mijača, koji je predložio da preuzme Montenegro erlajns za jedan euro, a da Vlada otpiše dugove prema državnom budžetu.

Prodaja za jedan euro privatnom investitoru, kako je pojasnio, nije opcija koju u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju, te kazao da je prethodna vlast “nezakonitim odlukama potrošila svaki vid državne pomoći koji bi mogao spriječiti današnju agoniju MA”.

“Razlog je jednostavam i leži u činjenici da bismo otpisom dugovanja prema državi ušli u zonu kršenja odredbi člana 7 Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada neće i ne želi da radi. Ako nam ponudite neko zakonito rješenje kako prevazići ovu prepreku, svakako ćemo to razmotriti u najskorijem roku”, navodi Bojanić u odgovoru Mijaču.

Dodao je da je Vlada spremna da razgovara, uz poštovanje zakonskih normi i procedura, o svim drugim mogućnostima pomoći MA, poput dokapitalizacije uz očuvanje većinskog državnog paketa, eventualnim donacijama od strane Mijačeve kompanije ili drugim modelima.

Bojanić se zahvalio na iskazanom interesovanju Mijača da pomogne očuvanju nacionalne kompanije, ali i naglasio da je cjelokupna Vlada “veoma informisana o svim aspektima nastale situacije”, kao i da je u potpunosti svjesna važnosti postojanja nacionalne kompanije za građane i privredu Crne Gore. Istakao je da su po tom pitanju, Mijačev pogled i stav Vlade u potpunosti identični.

“Međutim, sada bih Vam u najkraćem izložio činjenice koje sam više puta ponovio i na sjednicama Vlade i u javnosti. To što dio javnosti, a to je naročito izraženo kod opozicionih poslanika, neće i ne želi da čuje istinu, potezi su očajnika koji pokušavaju da spriječe Vladu da objelodani mnoge nezakonite odluke bivše vlasti, odnosno da dokumenta koja dokazuju njihove nezakonite radnje ne ugledaju svjetlost dana. Zato na sve načine pokušavaju da po navici stečenoj više decenija varaju javnost i EU partnere. Žao mi je što na osnovu navoda iz Vašeg Pisma o namjerama stičem utisak da su i Vama podmetnuli lažne informacije. Dakle, vratimo se činjenicama, o navodnoj odluci o gašenju Montenegro Airlinesa. Da ponovim po ko zna koji put – Vlada Crne Gore nije donijela takvu odluku. Suprotne tvrdnje su obična laž”, naveo je Bojanić.

Kazao je da je problem MA da danas u prvom redu pravno pitanje.

“Ekonomski, socijalni, politički, nacionalni i svi drugi aspekti, koji nesumnjivo jesu ništa manje važni, zbog nezakonitih odluka prethodne vlasti ostaju u drugom planu. Usled takvih odluka, a da Vas ne opterećujem svim detaljima, Agencija za zaštitu konkurencije je Rješenjem od 03.09.2020.g. zaustavila svaku dalju državnu pomoć za Montenegro Airlines: „Nalaže se Ministarstvu saobraćaja i pomorstva da, odmah po prijemu ovog Rješenja, privremeno obustavi dodjelu sredstava preduzeću Montenegro Airlines AD Podgorica do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći“. Konačna odluka još nije donešena, ali je izvjesno da će biti negativna, što će gotovo sigurno voditi ka postupku povraćaja državi već odobrenih sredstava kompaniji Montenegro Airlines AD, a radi se o sumi od preko 40 miliona eura. Vjerujem da Vam je sad mnogo jasnije sa kakvim se problemom suočavamo, odnosno kako je funkcionisala prethodna vlast po ovom pitanju”, navodi Bojanić.

Što se tiče Vaše konkretne ponude, a cijeniću je iskrenom bez obzira kada i kako nam je upućena, moram Vam jasno odgovoriti da je nemoguće prihvatiti. Razlog je jednostavam i leži u činjenici da bi otpisom dugovanja prema državi ušli u zonu kršenja odredbi člana 7 Zakona o kontroli državne pomoći, što za razliku od prakse prethodne, ova Vlada neće i ne želi da radi. Ako nam ponudite neko zakonito rješenje kako prevazići ovu prepreku, svakako ćemo to razmotriti u najskorijem roku. O svim drugim mogućnostima pomoći Montenegro Airlinesa, na pr. dokapitalizaciji uz očuvanje većinskog državnog paketa, eventualnim donacijama od strane Vaše kompanije ili nekim drugim modelima, veoma smo spremni da razgovaramo uz puno poštovanje zakonskih normi i procedura. Na kraju, ponavljam, otpis duga prema državi i prodaja za 1 EUR privatnom investitoru nije opcija koju nam u ovom trenutku zakonski propisi dozvoljavaju. Prethodna vlast nezakonitim odlukama potrošila je svaki vid državne pomoći koji bi mogao spriječiti današnju agoniju MA.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *