Kada Crna Gora može očekivati vakcinu protiv koronavirusa?

Dodajte komentar

Crna Gora može očekivati vakcinu protiv koronavirusa u prvom kvartalu naredne godine, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

Crna Gora je potpisnica COVAX mehanizma kojim upravljaju GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunizations) i Svjetska zdravstvena organizacija.

“Kroz ovaj mehanizam rezervisana je količina vakcina dovoljna za vakcinaciju 20 odsto populacije. Pomenuta količina osigurava optimalnu zaštitu pripadnicima najugroženijih grupa, kao i zaposlenima u službama čiji rad je nužan za nesmetano funkcionisanje države”, navode iz IJZ.

Jedan od osnovnih zadataka COVAX-a je garantovanje pravedne, pravovremene, odnosno istovremene i jednake, dostupnosti COVID-19 vakcina svim državama članicama mehanizma, nezavisno od njihove platežne moći ili veličine tržišta.

U IJZ navode da, prema trenutno dostupnim informacijama, prva isporuka vakcine kroz COVAX mehanizam se očekuje u prvom kvartalu 2021. godine, kada će vakcinacija i krenuti.

“Istovremeno, postoje najave i preogovori o nabavci određene količne vakcina od zemalja članica EU”, saopštili su iz IJZ.

Izvjesno je, kažu, da će u prvim mjesecima vakcinacije potražnja za vakcinama višestruko premašivati ponudu, tako da se državama zvanično preporučuje uspostavljanje nivoa prioriteta vakcinacije, pri čemu prednost treba dati najugroženijim grupama

“Takođe, ako uzmemo u obzir činjenicu da je trenutni fokus proizvođača usmjeren ka značajno većim i bogatijim tržištima, odluka o pridruživanju COVAX mehanizmu je opravdana i u najboljem je interesu crnogorskih građana i zaštite njihovog zdravlja”, navode iz IJZ.

Ono što nas, takođe, očekuje je i registracija vakcina koje će stići kroz COVAX mehanizam.

“Riječ je o zakonom definisanoj proceduri koja je u nadležnosti Instituta za ljekove i medicinska sredstva – CInMED (bivši CALIMS)”, objašnjavaju u IJZ.

Tim Instituta za javno zdravlje već uveliko realizuje aktivnosti iz domena naših zakonskih ovlašćenja koje prethode vakcinaciji.

“Pomenute aktivnosti su neophodne, kako bi ovaj zahtjevan proces, definisan međunarodnom i domaćom regulativom, uspješno protekao”, ističe IJZ.

Jedan od bitnih aspekata je, naglašavaju, edukacija zdravstvenih radnika i medija u cilju pravilnog informisanja građana i sprečavanja širenja štetnih i naučno neutemeljenih informacija.

“Zajedno sa drugim partnerima, Institut za javno zdravlje će jačanju ovog segmenta posvetiti posebnu pažnju u periodu koji je pred nama”, zaključuje se u saopštenju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *