Prije deset godina krio da je napustio fakultet: Danas njegova kompanija zarađuje milione

Dodajte komentar

Prije 10 godina morao sam da krijem da sam pokrenuo biznis, tada je to bilo sumanuto. Oduvijek sam znao da želim da upravljam svojom sudbinom, a poklopilo se da je ono što volim i profitabilno, kazao je Alan Sumina, osnivač Nanobita, hrvatske kompanije koja je za 148 miliona dolara postala dio švedske Stillfront grupe.

Alan i njegov poslovni partner Zoran Vučinić pokrenuli su Nanobit prije 12 godina. Kompanija od tada konstantno raste, a sada je došao trenutak za prelazak na sljedeću stepenicu, a za Stillfront su se odlučili jer su vidjeli da znaju da rade s kompanijama koje akviziraju.

Nanobit pravi mobilne igre za globalno tržište a ovom saradnjom ostvario je jednu od najvećih IT transakcija u istoriji.

Sumina naglašava kako im je bilo bitno taj novac da podijeli s ljudima koji su najzaslužniji za uspjeh kompanije.

– Ovo je samo dio paketa, dobićemo još dionice grupe i nakon dvije godine dobićemo još na temelju rezultata. Imamo taj motiv da Nanobit raste. Ljudi su takođe dobili značajnu količinu novaca za hrvatske pojmove, 50 miliona kuna smo rezervisali za 20-ak radnika – ispričao je Sumina u HRT-ovoj emisiji “U svom filmu”.

Da bi osnovao Nanobit, 20.000 kuna početnog kapitala posudio je od oca. Novac mu je nakon tri dana vratio, a sve ostalo je istorija.

– Došli smo na ideju koju ćemo aplikaciju raditi. Zoran je bio uvjeren da će to baš na iPhoneu uspjeti. Podijelili smo poslove. U početku je bilo samo nas dvoje. Prvi proizvod smo kompletno samostalno proizveli. Počeli smo se širiti tek kad smo zaradili dovoljno novaca, kazao je Sumina za HRT.

Napustio fakultet

Sumina je napustio Fakultet ralunarstva na 3. godini kada se upustio u poslovne vode.

– Kad imate zaposlene ljude, imate odgovornost prema njima. Neki bi možda mogli paralelno studirati i razvijati biznis, ja to nisam mogao. Sada u retrospektivi to se pokazalo kao pametna odluka. Ali ja sam to dugo skrivao da sam napustio fakultet, nije mi bilo svejedno. Kada bih rekao prijateljima, oni bi me gledali u čudu i pitali: ”jesi li ti normalan”. To su bile jake recesijske godine, a diploma FER-a je bila šansa da relativno bez problema možete naći posao, kazao je suosnivač Nanobita.

Iza Nanobitovog uspjeha, ne stoje investitori. Vlastiti kapital su tokom godina reinvestirali i tako se širili. Iako je to najsporiji način, Sumina naglašava, da je najodrživiji jer nisu morali da zavise od volje investitora.

– Upravljanje vlastitom sudbinom bilo nam je bitno kad smo pokretali biznis. Rekli smo da nećemo prodavati dok ne nađemo partnera u kojeg vjerujemo i dok to ne budemo većinski paket, rekao je Sumina.

U Hrvatskoj treba mijenjati mindset

U Hrvatskoj, kaže Sumina, vlada negativan stav prema svemu.

– Kad pričate s tipičnim Hrvatom, on će naći 100 razloga zašto nešto ne može uspjeti, dok će Amerikanac naći sto razloga zašto može uspjeti. Bitna je promjena u mindsetu i ona se kod mlađih generacija stvara, kaže između ostalog Sumina.

Izvor: BiznisInfo.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *