Uprkos slaboj profitabilnosti, banke će isplaćivati dividendu

Dodajte komentar

Oporavak profitabilnosti banaka u eurozoni doći će tek 2022., objavila je juče Evropska centralna banka (ECB), ali je odvojeno sugerisala kako bi iduće godine mogla ukinuti zabranu isplata dividendi ako finansijsko stanje banaka to bude dopuštalo. Kako prenosi CNBC, u objavljenom pregledu finansijske stabilnosti ECB je naveo kako se već cijelu deceniju banke u eurozone bore s niskom profitabilnošću kao naslijeđem prethodne ekonomske krize iz 2008. godine koje je donijelo niske kamatne stope i strožije regulatorne zahtjeve.

Devastirajući učinak

Međutim, kriza izazvana koronavirusom dodatno je pogoršala stanje, a njene posljedice osjećaće se i u narednim mjesecima.

„Profitabilnost banaka očekivano će ostati slaba“, izjavio je u saopštenju potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos. O razmjerima devastirajućeg djelovanja koronakrize govori podatak da je, prema podacima ECB-a, u junu prošle godine prinos na kapital (ROE) banaka u eurozoni iznosio oko 6 posto. Analitičari očekuju da će ROE ove godine pasti na 1,7 posto, da bi se iduće povećao na 3,1 posto, a 2022. na 5 posto. Drugim riječima, tek za dvije godine profitabilnost će se približno vratiti na predpandemijske nivoe.

Međutim, ECB je u izvještaju naveo kako će predviđanja profitabinosti vjerovatno biti revidirana nadolje s obzirom na trenutno povećanje broja zaraženih i novim mjerama zatvaranja ekonomskih aktivnosti koje uvode evropske države, ali i nesigurnošću kada će vakcina biti dostupna većem dijelu stanovništva.

Produžena slaba profitabilnost banaka negativno će uticati na kapacitet banaka da kreditnim plasmanima podrže realnu ekonomiju, upozorio je ECB, uprkos očekivanju da će kamatne stope ostati niske duže vremensko razdoblje.

Još jedan problem izvire i iz mogućih gubitaka po kreditima, posebno ako vlade povuku mjere za olakšavanje položaja dužnika, poput moratorijuma na otplatu, prije nego se ekonomijau potpunosti oporavi. U pesimističnom scenariju ECB predviđa da će se banke suočiti s lošim kreditima od 1,4 biliona eura, daleko više nego tokom prošle krize. Kako je izjavio Luis de Guindos, moratorijumi i državne kreditne garancije produžili su vremensko razdoblje preslikavanja slabašne ekonomske rezultate u gubitke po kreditima.

Očuvanje kapitala

Uprkos tome, potpredsjednik ECB-ovog odbora za superviziju Yves Mersch izjavio je Financial Timesu kako će banke u eurozoni već iduće godine moći opet isplaćivati dividende dioničarima ako uvjere regulatore da su dovoljno finansijski snažne za preživljavanje ekonomskog i finansijskog pada koji je donijela kriza izazvana koronavirusom.

ECB je u septembru zabranio bankama isplatu dividendi kako bi očuvale 30 milijardi eura kapitala. Međutim, bankarski lobi već mjesecima traži da se ta zabrana za snažnije banke ukine.  Mersch smatra kako bi iz pravnih razloga ECB-u bilo teško takvu zabranu produžiti i na 2021. godinu. K tome, države izvan eurozone, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske i Švajcarske signalizirale su da će iduće godine dopustiti isplatu dividendi.

S druge strane, američka centralna banka FED za sada ne spominje mogućnost ukidanja zabrane. Očekuje se da zvanična odluka o tome neće biti donijeta prije objave novih ekonomskih predviđanja za eurozonu, najavljenih za 10. decembra. Međutim, Carolyn Rogers, generalna sekretarka Baselskog odbora za superviziju banaka, izjavila je nedavno da isplate trebaju biti zaustavljene sve dok dugoročni ekonomski i finansijski uticaj pandemije ne bude jasan.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *