Jokić: Stabilizacija finansija najveći izazov

Dodajte komentar

Stabilizacija lokalnih finansija u Opštini Kotor će, pored borbe sa koronavirusom, biti najveći izazov u narednom periodu, saopštio je njen predsjednik, Vladimir Jokić.

“Najveći izazov u periodu pred nama biće pokušaj da se stanje u finansijama stabilizuje i da Opština ostane likvidna”, rekao je Jokić gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On je dodao da je takvo stanje direktna posljedica pandemije koronavirusa, prenosi portal RTCG.

Jokić je saopštio da ugostiteljski objekti u Kotoru, srećom, rade do 22 sata.

“Još se održava ta vrsta rada ugostiteljskih objekata“, kazao je Jokić i dodao da problem predstavljaju smanjeni prihodi u ugostiteljstvu, ali i svim turističkim granama.

On je saopštio da su od ranije postojale određene olakšice za privrednike, koje su i dalje na snazi. Najpogođeniji su, prema njegovim riječima, oni koji su radili u ugostiteljstvu i turizmu, zbog čega je potrebno da im se obezbijede ozbiljni paketi pomoći.

“To će morati da bude u fokusu Vlade. Očekujem da nova vlada preduzme značajne mjere da ti paketi budu usmjereni na srž privrednog bića Crne Gore, ali jednako tako i na građane”, poručio je Jokić.

On je naveo primjer Luke Kotor, koja je imala planiranih 500 dolazaka kruzera, od čega je realizovano pet.

“Sada je već izvjesno da ove i početkom naredne godine od kruzera neće biti ništa”, kazao je Jokić.

On je saopštio da je budžetom Opštine za ovu godinu bilo je projektovano da se od ulaznica za bedeme prihoduje oko 1,6 miliona eura, dok je prihodovano 280 eura.

“Onda vam je jasno koliki je to udar na funkcionisanje Opštine Kotor, na budžet i na svakog pojedinačnog privrednika koji se bavi turizmom”, rekao je Jokić.

On se nada da će se situacija sa koronom riješiti do proljeća i d aće se onda vratiti na stare turističke tokove.

Jokić je saopštio i da vjeruje da će nova vlada, iako u njoj nema ministarstva turizma, imati u vidu da taj sektor čini skoro četvrtinu bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Moj apel budućoj vladi je da, bez obzira što taksativno nema ministarstva turizma i pomorstva, vodi računa o položaju svih koji gravitiraju ka ta dva resora”, zaključio je Jokić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *