Sava Re ipak neće isplatiti dividendu

Dodajte komentar

Sava Re je danas iznenađujuće otkazala skupštinu dioničara koja je trebalo da se održi 16. novembra i na kojoj je trebalo da bude donesena odluka o dividendi.

Prilikom najave sazivanja 37. skupštine, kompanija je procijenila sposobnost isplate dividende iz dobiti za 2019. godinu na temelju dopunskog godišnjeg plana za 2020. godinu i dopunskog strateškog plana za razdoblje 2020. – 2022. godine. Oboje su se takođe temeljili na razvoju finansijske godine 2020. s učincima i procjenom rizika iz prvog talasa covida-19 na poslovanje Sava osiguravajuće grupe.

“Takođe su provedeni scenariji stresa za procjenu adekvatnosti kapitala. Prema pravnim mišljenjima dobijenim od početka pandemije u vezi s problemom u sljedećem odlomku, nije bilo potrebno prepoznati posljedice dodatnih rizika povezanih s pandemijom u našim planskim i strateškim dokumentima i scenarijima stresa. Nakon sazivanja skupštine, Sava Re je posljednjih dana informirana i suočena s novim okolnostima na nekim tržištima osiguranja u EU-u i Velikoj Britaniji koje odstupaju od prethodno dobijenih pravnih mišljenja, posebno sudske i regulatorne prakse i drugih važnih činjenica u vezi s mogućim dodatnim negativni uticaji pandemije covida-19 na poslovanje Zavarovalnice Sava i Save Re. Nove okolnosti uglavnom se odnose na polise osiguranja sklopljene na irskom tržištu (direktno prenošenje usluga osiguranja u EU) i reosiguranje u Ujedinjenom Kraljevstvu u vezi s gubitkom dohotka zbog posljedica pandemije covida-19 u neživotnim osiguranjima, a nove sudske i regulatorne prakse mogu imati negativan uticaj na rezultate poslovanja i solventnost Grupe”, navode iz Save Re.

Sava Re takođe je pozvala Agenciju za nadzor osiguranja da preispita procjenu ovih rizika na tim tržištima i učinaka na stanje solventnosti.

– Na temelju Politike upravljanja rizikom Grupe, odmah smo pristupili procjeni vjerovatnoće realizacije rizika i procjeni opsega njegovog uticaja. Trebaće nam malo vremena da izvršimo ove procjene”, zaključuju iz Save Re.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *