Banke u eurozoni pooštrile uslove kreditiranja zbog pandemije

Dodajte komentar

Banke u eurozoni pooštrile su uslove kreditiranja u trećem kvartalu ove godine zbog pandemije covida-19, prema studiji Evropske centralne banke (ECB), koja pokazuje nesigurnost među bankama u pogledu ekonomskog oporavka.

– Kreditni standardi prema kojima banke ocjenjuju kreditiranje preduzeća i pojedinaca postali su stroži, pokazuje istraživanje.

Prema ECB-u, 19 posto banaka u eurozoni pooštrilo je uslove kreditiranja u trećem kvartalu, izvještava francuska novinska agencija AFP.

Uslove su pooštrile banke u Španiji, gdje su ograničenja za sprečavanje širenja novog koronavirusa teško pogodila sektor turizma i usluga. Pooštreni uslovi prijavljeni su i u Francuskoj i Njemačkoj.

Ekonomski sentiment se pogoršava zbog ponovnog gašenja javnog života i novih mjera za suzbijanje širenja virusa.

Potražnja za kreditima, koja je bila na najvišem nivou do sada ove godine, sada je blago opala, jer je među kompanijama sve manje potrebe za hitnom likvidnošću. Banke, međutim, očekuju da će se uslovi još više pooštriti u posljednjem kvartalu ove godine.

ECB je rezultate istraživanja objavila samo nekoliko dana prije sastanka odbora centralne banke eurozone. Očekuje se da će u četvrtak najaviti nove podsticajne mjere koje bi trebale potaknuti oporavak u eurozoni.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *