Obavezno smanjenje plata u Montekargu

Dodajte komentar

Ukupan fond zarada za ovu godinu, uz smanjenje od deset odsto, u državnoj željezničkoj kompaniji za prevoz robe – Montekargo, treba da iznosi 3.214.264 eura, dok za 2021, uz dodatno smanjenje od pet odsto, treba da iznosi 3.061.194 eura ili na mjesečnom nivou da bude do nivoa od 255.099 eura.

Takvo je mišljenje Revizorskog odbora ovog preduzeća upućeno u prvoj polovini septembra Odboru direktora Montekarga.

Da bi se poštovao Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru u Montekargu, ukupan fond zarada za posljednja četiri mjeseca ove godine treba da iznosi 812.702 eura ili na mjesečnom nivou oko 203.175 eura. To se vidi iz zaključka Revizorskog odbora Montekarga, u koji su „Vijesti“ imale uvid.

Lani je Montekargo ostvario gubitak u iznosu od 853.905 eura.

Troškovi zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda, prema ovogodišnjem šestomjesečnom obračunu, iznosili su nešto više od 1,82 miliona eura. Isti troškovi u julu ove godine su iznosili 302.580 eura uz istu projekciju za avgust, odnosno za osam mjeseci oko 2,43 miliona.

Prema Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, zaposlenima u društvu, koje je u većinskom vlasništvu države i koje je ostvarilo gubitak u prethodnoj godini, treba da se smanji ukupan fond zarada tokom prve godine za 10 odsto i dodatno pet odsto u narednoj godini.

Pošto je u ovoj željezničkoj kompaniji aktuelna dopuna Kolektivnog ugovora za zaposlene, odnosno potpisivanje četrnaestog aneksa tog ugovora, Revizorski odbor kojim rukovodi Aleksandar Skrobanović, zaključio je da se predlog novog aneksa mora proslijediti Ministarstvu finansija koje će o njemu dati mišljenje. Tek uz mišljenje i saglasnost Vlade, Odbor direktora treba da usvoji predloženi aneks.

Odbor direktora Montekarga je postupio u skladu sa zaključkom revizorskog odbora i predlog aneksa Kolektivnog ugovora uputio Vladi na izjašnjenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *