Troje članova Nadzornog odbora Telekoma Slovenije podnijelo ostavke

Dodajte komentar

Troje članova Nadzornog odbora Telekoma Slovenije podnijelo je ostavke – predsjednik Aleš Šabeder i članice Barbara Cerovšek Zupančič i Bernarda . RaBabičzlog je navodno trenutna situacija u nadzornom odboru kompanije, a Šabeder očekuje isto ponašanje i ostalih nadzornika.

U svojoj ostavci Šabeder je napisao da zbog trenutne situacije i nesuglasica više ne može obavljati svoje dužnosti uz dovoljan stepen pažljivosti nadzornika te da mu je nemoguće nastaviti da radi kao predsjednik i član nadzornog odbora. Stoga je odlučio da podnese neopozivu ostavku.

Bivši ministar zdravstva dodao je da, kako bi se izbjegle štetne posljedice za kompaniju i posljedično odgovornost članova Nadzornog odbora, očekuje isto ponašanje ostalih nadzornika, objavio je Telekom Slovenije putem web stranice Ljubljanske berze.

Cerovšek Zupančič iz Deželne banke Slovenije napisala je da zbog trenutne situacije u Nadzornom odboru kompanije više nije mogla obavljati svoje dužnosti uz dovoljan stepen pažljivosti nadzornika.

Nešto kasnije, Telekom je objavio da je i Bernarda Babič, zaposlena u Slovenskim željeznicama, podnijela ostavku iz nadzornog odbora.

Šabeder je svoj četverogodišnji mandat u nadzornom odboru Telekoma Slovenije započeo 5. lipnja ove godine, nakon što je istekao mandat predstavniku SSH-a među nadzornicima, Dimitriju Marjanoviću. Uz njega, u Nadzornom odboru Telekoma Slovenije kao predstavnici kapitala su i Babičeva i Cerovšek Zupančičeva, Barbara Kürner Čad i Igor Rozman.

Kako javlja Radio Slovenija, Nadzorni odbor podijeljen je za vrijeme Šabederovog mandata, a Šabeder nije formalno podnio prijedlog za promjenu uprave kompanije na čelu s Tomažem Seljakom. Međutim, naručio je vanredne revizije zbog raznih anonimnih prijava.

Šabeder je navodno optužen za loše upravljanje Nadzornim odborom i unošenje razdora među njegovim članovima, pa Nadzorni odbor nije uživao dovoljno povjerenja. Jedan od anonimnih zaposlenih protiv njega kaže da je želio zauzeti mjesto predsjednika uprave, pa se spekuliše kako zapravo  želi da utaba put do vrha kompanije istupajući iz Nadzornog odbora.

Finance izvještavaju na svojoj internet stranici da se sada otvorio prostor za novo zapošljavanje u nadzornom odboru većinskog državnog preduzeća, jer će se glavna skupština po potrebi moći proširiti mogućim novim opozivima ili zamjenama. Očekuje se da će skupština biti sazvana ove godine, iako nije jasno kako, budući da (još uvijek) nema pravne osnove za elektroničke sklopove, dodaje.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *