Zbog krize ograničili plate direktorima državnih kompanija

Dodajte komentar

Vlada je u okviru trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, koji je usvojen 23. jula, donijela mjere koje se odnose na uređivanje politike zarada u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države, kazali su za “Dan” iz Ministarstva finansija (MF).

– Jednom od tih mjera Vlada je zadužila predstavnike države u skupštini akcionara i u upravnim odborima privrednih subjekata u većinskom vlasništvu države da pokrenu inicijativu za donošenje akata kojima se uređuje politika zarada i izvrši njeno usklađivanje sa odredbama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, ukoliko postoji odstupanje od primjene odredbi, au slučaju izuzeća od primjene odredbi zakona, shodno članu 41, utvrdi ograničenje najviše zarade u tom privrednom društvu u visini do tri prosječne zarade u privrednom društvu, uključujući minuli rad. Napominjemo da se mjera odnosi na sva privredna društva u većinskom vlasništvu države, kazali su iz resora na čijem čelu je Darko Radunović.

“Dan” je pitanja ministarstvu u vezi sa preporukom poslao nakon što su iz “Plantaža” naveli da su ograničili plate menadžmentu na tri prosječne u preduzeću, uključujući i minuli rad. Prema navodima iz “Plantaža”, to preduzeće je i izvršnoj direktorici Verici Maraš ograničilo platu na tri prosječne u kompaniji, što je blizu 2.200 eura. Ona je lani primala preko sedam hiljada, dok joj je u aprilu plata smanjena na četiri prosječne plus minuli rad. Maraševoj je minuli rad na platu od 7,3 hiljade bio oko hiljadu i po eura. Sada, prema navodima iz “Plantaža”, prima samo tri prosječne plateu firmi, bez minulog rada.

Osim “Plantaža”, nije poznato da su druge državne kompanije ograničile primanja menažmenta, a mnoge kompanije, koje su i gubitaši, isplaćuju veoma visoke zarade top menacmentu firme.

Usvajanje ili uvažavanje preporuke Ministarstva finansija, koja nije obavezujuća, značilo bi smanjenje zarade, barem sudeći po platama koje su prijavili za 2019. godinu, izvršnom direktoru Elektroprivrede Igoru Noveljiću, predsjedniku borda direktora Montenegroerlajnza Nikoli Vukićeviću, direktoru Morskog dobra Predragu Jelušiću, direktoru Rudnika uglja Slavoljubu Popadiću, predsjedniku borda direktora Budvanske rivijere Saši Radoviću, direktoru Regionalnog vodovoda Goranu Jevriću i mnogim drugim direktroima u državnim preduzećima.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *