EU i Amerika nastoje da smanje dominaciju visoko-tehnološki razvijenih kompanija na tržištu

Dodajte komentar

Pozivi na suzdržavanje kod visoko-tehnoloških kompanija postaju sve glasniji na obje strane Atlantika. Ovog ljeta u SAD-u su lideri velikih tehnoloških kompanija svjedočili pred Kongresom, nakon čega je Sudski odbor Doma nedavno izradio veliki izvještaj u kojem se poziva na raspuštanje nekih od najvećih tehnoloških divova.

Regulatorne agencije EU nastoje da nametnu strožu regulatornu kontrolu nad tehnološkim divovima, kao što su kompanije poput Facebooka, Googlea i Applea, ne bi li se tako dovelo do smanjenja njihove tržišne snage i moći, navodi Financial Times.

Prema predlozima, tehnološki divovi takođe će biti prisiljeni da dijele podatke s konkurentima i moraće biti transparentniji oko načina prikupljanja podataka. Tehničke kompanije takođee će biti prisiljene da slijede strože propise u odnosu na slabije konkurente, izvijestio je FT.

Kriterijumi za uvrštavanje na Popis ograničenih kompanija koncentrisaće se na mjerne podatke poput tržišnog udjela i ukupnog broja korisnika, navodi FT. Kompanije toliko moćne da se konkurenti ne mogu takmičiti bez upotrebe svojih platformi takođe bi se mogle dodati na popis, navodi se u izvještaju.

Do ovog poteza došlo je nakon što je Evropska komisija u julu otvorila istragu o sektoru Interneta stvari, koju je vodila evropska komesarka za konkurenciju Margrethe Vestager.

U Sjedinjenim Državama, zakonodavci takođe nastoje da smanje dominaciju Big Techa ili visoko-tehnološki razvijenih kompanija na tržištu, prenosi Logično.com-

Demokrate su kroz nedavno objavili popis pridloga kojima je cilj obuzdati “monopolsku moć” takozvane ”Velike četvorke” u tehnološkom svijetu: Applea, Amazona, Googlea i Facebooka.

U izvještaju od 449 stranica, objavljenom prošle nedjelje, preporučuje se detaljniji nadzor budućih spajanja tehnologija te se ističe i mogućnost podjele na više segmenata dominantnih platformi poput Applea, za koji se tvrdi da ima nepravednu prednost u distribuciji aplikacija putem svojih iPhonea.

Slično tome, Odbor je preporučio da Amazon zaustavi bilo kakvu povlaštenu promociju vlastitih proizvoda putem vlastitog internet tržišta.

U SAD-u je u toku i niz drugih istraga o tehnološkim kompanijama. Tačnije, radi se o slučaju provjere i kontrole, kojeg je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa. Njome se želi istražiti uticaj Googlea u gotovo svim državama u sindikatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *