Dacia će za nekoliko dana predstaviti “najjeftiniji električni automobil” na tržištu

Dodajte komentar

Dacia će zvanično predstaviti svoj prvi električni automobil na događaju 15. oktobra, izvijestili su rumunski mediji.

Dacia Spring po izgledu je identičan Renault City K-ZE, koji se prodaje u Kini za 8 hiljada eura. Procjenjuje se da će u Evropi model biti skuplji i koštati oko 14 hiljada eura.

Do sada je kompanija samo najavila da će Dacia Spring, koji će biti kraći od modela Sandero, preći 200 km s jednim punjenjem.

“Najpristupačniji električni automobil” trebao bi se pojaviti na tržištu 2021. godine. Na tržištu će se takmičiti sa Seatovim Mii Electricom, Volkswagenovim e-UP-om i Škodinim Citigom. Spring je gradski automobil za koji se očekuje da će biti znatno povoljniji od ovih modela. Na primjer, osnovna cijena Citiga u Njemačkoj iznosi 20.950 eura.

Dacia je 2018. godine zabilježila najveći profit u svojoj istoriji. Zabilježen je rast od 40% u odnosu na prethodnu godinu na 162 miliona eura. Promet kompanije za 2018. godinu je 5,3 milijarde eura ili 5% više u odnosu na 2017. godinu.

Renault je postao vlasnik Automobile Dacia 1999. godine. Rumunska kompanija zauzela je prvo mjesto na ljestvici SeeNews 100 najvećih kompanija sa ukupnim prihodima u jugoistočnoj Evropi u posljednjih pet godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *