ECB planira strožije provjere kandidate za direktore banaka

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) planira strožije i temeljnije da provjerava kvalifikacije kandidata za direktorska mjesta u bankama kako bi zatvorila ‘rupe’ u regulativi članica eurozone, najavio je član uprave ECB-a Yves Mersch.

Evropska unija pokušava da postroži kontrolu još od finansijske krize, ali članice sporo usvajaju nove propise, a rezultat je regulatorna ‘papazjanija’ koja supervizorskom sektoru ECB-a otežava provjeru kandidata za direktorska mjesta.

“ECB će zatvoriti postoeće ‘rupe’ primenom strožih i temeljnijih procjena” kandidata, napisao je Mersch, zamjenik šefa nadzorne podružnice ECB-a, u članku objavljenom u nekoliko listova.

ECB neće provjeravati samo kvalifikacije, već će detaljno proučiti i informacije koje bi mogle naštetiti ugledu kandidata za mjesto u odborima, uključujući eventualne sudske presude te sudske ili upravne postupke u toku, objasnio je Mersch.

Banke će ubuduće od ECB-a morati da traže dozvolu prije nego što imenuju kandidate za odbore a ECB će osnovati i novi tim za provjeru članova odbora i za sankcionisanje banaka.

Mersch je najavio i nove propise o provjeri aktuelnih članova odbora kada se otkriju nove informacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *