Na crno radi 45 hiljada radnika?

Dodajte komentar
Ilustracija

Aktivnog radnosposobnog stanovništva u drugom kvartalu (april, maj, jun) bilo je 267,3 hiljade, od čega je 226,6 hiljada bilo zaposleno, a 40,7 hiljada je nezaposlenih, saopštio je juče Monstat na osnovu ankete o radnoj snazi.

Prema ovoj metodologiji, zaposleni su svi koji ostvare neku korist od svog rada, bez obzira da li imaju ugovor o radu ili su zaposleni na crno, samozaposleni ili radnici u porodičnom biznisu ili na imanju.

Broj zaposlenih prema ovoj metodologiji pao je za 4,1 odsto u odnosu na prvi kvartal ove godine, a za 8,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema Monstatovom administrativnom podatku, kojeg dobijaju u saradnji sa Poreskom upravom, broj zaposlenih u ovom periodu iznosio je oko 181 hiljadu.

Razlika u broju zaposlenih između dvije metodologije je 45 hiljada, što se povezuje sa procjenom mogućeg broja radnika angažovanih na crno.

Prema podacima iz ankete, padao je i broj nezaposlenih u odnosu na isti period lani za 1,9 odsto, iako je prema podacima Zavoda za zapošljavanje imao rast sa 35 na 42 hiljade.

Ovaj podatak, takođe, pokazuje da je dio nezaposlenih sa evidencije Zavoda prešao da radi na sivo tržište.

Iz Monstata je saopšteno da je anketom bilo obuhvaćeno 2,06 hiljada domaćinstava na teritoriji Crne Gore.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *