Kina pod lupom EU

Dodajte komentar

Evropska komisija pokrenula je istragu koja se tiče uvoza optičkih kablova iz Kine, jer evropski proizvođači misle da se oni prodaju po dampinškim cijenama.

Ovo pitanje je pokrenuto jer Evropska unija želi da digitalna ekonomija bude ključan deo ekonomskog oporavka, zbog čega zahtijeva veću otvorenost kineskih tržišta.

Europacable, organizacija koja je podnela žalbu u ime proizvođača Evropske unije, rekla je da je oko 1,2 miliona kilometara kablova bilo instalirano u Evropi prošle godine, od čega 15-20 odsto dolazi iz Kine.

Uvoz iz Kine porastao je 150 odsto u periodu od 2016. do 2019. godine, navodi ova industrijska grupa.

Evropske antidampinške istrage traju i po 15 meseci, ali u roku od osam mjeseci mogu se uvesti privremene dažbine. Konačne carine, ako budu uvedene, trebalo bi da važe narednih pet godina, piše Rojters.

Najveći proizvođači u EU su italijanska Prizmijan grupa, američka kompanija Korning i dvije kompanije iz Francuske – Neksan i Akom.

Veliki kineski proizvođači optičkih kabala su Jangce optikal, Hengtong, Fajberhoum i Futong.

Komisija je već obavila seriju istraga kineskih proizvoda od staklenih vlakana, kao i carina koje su nametnute za njih. Takođe, ima još 29 tekućih istraga u vezi sa trgovinom, od kojih je 18 u vezi sa proizvodima iz Kine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *