Državna garancija Tehnopolisu, hipoteka na hotel Karisma

Dodajte komentar

Vlada je juče bez održavanja sjednice, odnosno elektronskim putem dala saglasnost da se izda državna garancija od 800.000 eura za kredit između Prve banke i Inovaciono-preduzetničkog centra “Tehnopolis Nikšić”. Ova banka je dala najbolju ponudu za kredit u konkurenciji sa još dvije banke. Kredit će biti od milion eura, a garancijom je pokriveno 80 odsto.

Ugovorom o kreditu predviđeno je zaduženje “Tehnopolisa” od milion eura, na 36 mjeseci, kao overdraft kredit. Redovna kamatna stopa iznosiće fiksno 3,6 odsto godišnje, naknada za obradu kredita 0,5 odsto, dok u slučaju neblagovremenog izvršavanja obaveza po osnovu kredita, korisnik kredita biće u obavezi da Banci plaća zateznu kamatu u visini od 2 odsto na mjesečnom nivou navedeno je u Vladinom dokumentu. Novac, kako je pojašnjeno, će biti korišten za predfinansiranje projekata koji su od strane EU, kroz prekogranične programe odobrene za finansiranje IPC “Tehnopolis”, i ne odnosi se na državnu pomoć.

KARISMA

Vlada je dala saglasnost i da se uspostavi hipoteka na objektima u okviru kompleksa “Karisma hotels adriatic Montenegro” upisanim u listu nepokretnosti u opštini Ulcinj.

U namjeri da ublaže posljedice velike ekonomske krize nastale usljed situacije sa pandemijom, “Karisma” je uputila zahtjev za odobrenje kreditnih sredstava, u iznosu od četiri miliona eura Investiciono-razvojnom fondu, a u skladu sa paketima pomoći koje je Vlada usvojila i odobrila. Traženi iznos su uspjeli dodatnim restrukturiranjem postojećih obaveza da umanje, pa njihov kreditni zahtjev iznosi maksimalno do 2,5 miliona eura. Novac namjeravaju da upotrijebe za izmirenje dobavljača, održavanje likvidnosti i pripreme za narednu sezonu, kada očekuju značajno poboljšanje u svom poslovanju nabedeno je u dokumentu.

“Karisma je”, kako se ističe, otpočela pregovore i sa Crnogorskom komercijalnom bankom i Erste bankom, koje su takođe tražile hipoteku, s tim što su naglasili da novo zaduženje neće preći iznos od 2,5 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *