Snowflake – još jedan IPO koji je duplirao vrijednost već prvog dana trgovanja na berzi

Dodajte komentar
Snowflake, pružalac usluga skladištenja i upravljanja podacima, juče je izašao na berzu i započeo pomahnitalu fazu tehnoloških inicijalnih javnih ponuda (IPO). Trgovina dionicama Snowflake-a započela je na više nego dvostruko većem nivou od njihove očekivane cijene, a zatim su zabilježile i dodatan rast u prvim satima trgovine, potvrđujući neobuzdan apetit Wall Streeta za brzorastućim kompanijama.

Kompanija je započela svoj berzanski život na njujorškoj berzi po cijeni od 245 dolara po akciji, umjesto na 120 dolara koju su postavili kao target bankari koji su vodili proces izlaska na berzu, a zatim je dostigla čak 319 dolara, da bi prije zatvaranja berze  dan završila na 254 dolara, prenosi portal Berze.me.

Izlazak na berzu, koji je popularnu Pahuljicu (engl Snowflake) procijenio na 70,4 milijarde dolara vrijednosti, bio je najveći do sada ove godine i najveći ikada za proizvođače softvera, prema podacima Renaissance Capital-a koji prati IPO-e.

To je ujedno bio i željno očekivani dan isplate za investitore rizičnog kapitala kompanije Snowflake (tzv venture capital investors), koji su prije samo sedam mjeseci procijenili ovaj start-up na 12,4 milijarde dolara.

Snowflake je u utorak prije izlaska na berzu prodao 28 miliona akcija po 120 dolara, što je nagli rast sa početnog očekivanog raspona cijena od 75 do 85 dolara. Ukupno je prikupio 3,4 milijarde dolara u svojoj ponudi koju su vodili Goldman Sachs i Morgan Stanley.

Prihod kompanije brzo raste, skočivši u prvih šest mjeseci godine 133 posto na 242 miliona dolara, u odnosu na 104 miliona dolara u istom periodu prošle godine.

Ali to je I dalje nedovoljno, s obzirom da kompanija bilježi gubitak od 171 milion dolara u prvoj polovini ove godine.

Najveći investitori Snowflakea uključuju Sutter Hill Ventures, koji je vlasnik 20 posto kompanije, kao i Altimeter Capital, Redpoint Ventures, Sequoia Capital i Iconiq Capital. Prošle sedmice su se Berkshire Hathaway i Salesforce Ventures dogovorili kupovinu dina u vrijednosti od po 250 miliona dolara u javnoj ponudi Snowflakea, time podstakavši hajku oko izlaska na berzu ove kompanije.
Snowflake je među nekoliko istaknutih tehnoloških kompanija za koje se očekuje da će “izaći na berzu” u narednim mjesecima, dok tehnološka industrija napreduje usred ekonomskog pada izazvanog Covid pandemijom.
Nakon zatišja u novim IPO-ima tokom nestabilnih ranih mjeseci krize s koronavirusom ovog proljeća, novi su se izlasci na berzu i ubrzali posljednjih sedmica.

Idruge kompanije takođe žure da izađu na berzu prije američkih izbora 3. novembra, koji bi potencijalno mogli biti razlog veće nestabilnosti. Među njima su Airbnb, kompanija za iznajmljivanje stanova I kuća; DoorDash, dostavljač isporuka na zahtjev; Wish, web stranica za e-trgovinu; Palantir, upravljanje podacima; OpenDoor, tržište nekretnina; i Asana, softver proizvođač.

Ove sedmice, softverske kompanije Sumo Logic, American Well Corporation i Unity Software takođe će izaći na tržište, zajedno sa JFrogom, koji je u srijedu izlistao svoje dionice. Zajedno, ovi debiji predstavljaju tržišnu vrijednost veću od 78 milijardi dolara.

Investitori su željni podržati izlaske na berzu popularnih tech kompanija, sa željom da ostvare sočne povrate na brzinu.

Posljednjih godina investitori su bili sumnjičavi prema inicijalnim ponudama tech start-upova. Prošle godine Uberov IPO nije prošao slavno, dok je WeWork, kompanija koja pruže usluge co-workinga, povukla je svoj IPO nakon intenzivnog ispitivanja tržišta.

Dolazak koronavirusa u martu slutio je da će dodatno ugrozioti start-up industriju. Ali dogodilo se upravo suprotno. Start-up i velike tehnološke kompanije profitirali su jer ljudi rade i uče od kuće i žive svoj život sve više na mreži. Sada ovi svi pobrojani tech starat-upovi iskorištavaju procvat tržišta dionica i uzbuđenje investitora za tehnologiju.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *