Kineski investitor ulaže u slovenački avio-sektor

Dodajte komentar

Kineski biznismen Kai Dai, koji je prošle godine registrovao novu aviokompaniju u Sloveniji, postao je vlasnik dijela pilotske akademije “Adrija ervejza”, što je podstaklo nagađanja da će njegova kompanija “Kajlin prajm kapital” postati važan igrač u vazduhoplovnom sektoru zemlje, piše portal Ex-Yu Aviation.

Kineska kompanija, podržana od matične države, osnovala je prošle godine firmu “European prime airways”, a glavne delatnosti putničkog i avio-prevoza zabilježene su u poslovnom registru Slovenije. Uz to, prema javnim podacima, jasno je da bivši pilot “Adrija ervejza” Blaž Berdnik takođe ima udio od 10 odsto u avio-kompaniji.

Kompanija kaže da su tek na početku i ne žele da komentarišu svoje planove, niti da potvrde ili demantuju svoje učešće u industriji avio-saobraćaja EU.

Prošlog mjeseca, u okviru stečajnog postupka bivše slovenaćke avio-kompanije, škola letjenja “Adrija ervejz” prodata je za 7.500 eura. Kupio ju je bivši slovenački predsjednik Ustavnog suda dr Peter Jambrek, koji se udružio sa Kai Daijem.

Jambrekov institut za ustavnu regulaciju i ljudska prava zvanično je kupio školu, a Dai i Jambrek su nedavno postali poslovni partneri u “Adrija aviejšn akademiji”, u kojoj Dai ima 55 odsto, a Jambrek 30 odsto učešća. Preostalih 15 odsto je u vlasništvu Jambrekovog sina Oskara Petera Jambreka.

Dr Jambrek je predstavio plan prema kome škola letjenja treba da postane najveća na svijetu.

“Ciljamo na veliki bazen zemalja – na primjer, u Kini postoji ogroman nedostatak pilota, a isto važi i za Indiju i Indoneziju”, rekao je.

Očekuje se da će škola započeti s radom sljedeće godine, do kada će se riješiti sve birokratske stvari. Najveća prednost letačke škole je još uvjek važeća, ali nefunkcionalna ATO licenca (odobrena organizacija za obuku), koja omogućava kupcu da nastavi sa obučavanjem budućih pilota.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *