Preko 50 bivših vlasnika restorana franšize “Mekdonalds” afroameričkog porijekla tuže lanac tog restorana

Dodajte komentar

Više od 50 bivših vlasnika restorana franšize “Mekdonalds” koji su afroameričkog porijekla tuže lanac tog restorana.

Razlog tužbi je taj što ih je, kako oni navode, kompanija poslala da rade u manje profitabilnim restoranima i zbog toga što im nije pružila istu podršku i mogućnosti kao i vlasnicima koji su bijelci.

Bivši vlasnici afroameričkog porijekla, njih 52, koji su posjedovali oko 200 restorana franšize “Mekdonalds” i koji su bili primorani da ih prodaju tokom posljednje decenije, traže odštetu od četiri do pet miliona dolara po restoranu, navodi se u tužbi.

Tužba je podnijeta juče u federalnom sudu u Čikagu, gdje se nalazi sjedište kompanije “Mekdonalds”, piše AP.

U tužbi se navodi da je kompanija korisnike franšize koji su bili afroameričkog porijekla slala u restorane u gradskim četvrtima sa manjim obimom prodaje i višim troškovima za obezbjeđenje i osiguranje. Kompanija bi im pružila netačne podatke o finansijama ili bi ih požurivala da brzo donesu odluku kada bi restoran postao dostupan, navodi se u tužbi.

Jednom kada bi postali korisnici franšize, kompanija bi od njih zatražila da renoviraju restoran za kraće vrijeme nego što je to omogućavala bijelcima i to bez olakšica ili nekog vida finasijske podrške, koju su inače njima davali, navode podnosioci tužbe.

Oni takođe tvrde da je njima uskraćivana šansa da otvore restorane u boljim četvrtima grada.

Kompanija “Mekdonalds” negirala je optužbe i pozvala se na tradiciju sa korisnicima franšize koji su afroameričkog porekla.

“Ne samo da kategorički odbacujemo optužbe da ovi korisnici franšize nisu bili u stanju da uspiju zbog bilo kog oblika diskriminacije od strane Mekdonaldsa, ve ć smo sigurni da će činjenice pokazati koliko smo posvećeni različitosti i jednakim mogućnostima Mekdonalds sistema, preko naših korisnika franšize, dobavljača i zaposlenih”, navodi se u saopštenju kompanije.

Ova kompanija već ima problematičnu istoriju sa korisnicima franšiza afroameričkog porijekla. Naime, aktivisti u Klivlendu su 1969. godine bojkotovali četiri restorana u tom gradu, sve dok ih “Mekdonalds” nije prodao vlasnicima afroameričkog porijekla.

Sredinom devedesetih kompanija je priznala problem nejednakosti između bijelih korisnika franšize i korisnika koji su afroameričkog porijekla i preduzela određene korake da ovu situaciju popravi, ali je tužbi zbog diskriminacije i dalje bilo.

(b92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *