FED spreman da dozvoli veći rast inflacije od normalnog

Dodajte komentar
FED

Američke federalne rezerve (FED) predstavile su promjene u vođenju politike centralne banke, saopštivši da su spremni da dozvole veći rast inflacije od normalnog, kako bi podržale tržište rada i širu ekonomiju.

Ovaj potez, koji je predsjednik FED-a Džerom Pauel nazvao “robustnim ažuriranjem” politike, centralna banka je formalno pristala na politiku “targetiranja prosječne inflacije”, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

To znači da će dozoliti “umereni” rast inflacije iznad cilja FED-a od 2,0 procenta “izvjesno vrijeme”, onda kada njen nivo u izvještajnom periodu bude ispod tog cilja.

Ove promjene su kodifikovane u nacrtu politike pod nazivom Izjava o dugoročnim ciljevima i strategiji monetarne politike, u kojoj se iznosi pristup FED-a prema kamatama i opštem ekonomskom rastu.

U praksi ovaj potez znači da će FED biti manje sklon povećanju kamatnih stopa kada stopa nezaposlenosti pada, dok god inflacija ne počne blago rasti.

Zvaničnici centralnih banaka tradicionalno smatraju da niska nezaposlenost vodi ka opasno višim nivoima inflacije i preduzimaju preventivne mjere kako bi je blokirali.

Međutim, Pauel je u govoru na virtuelnom FED-ovom godišnjem simpozijumu u Džekson Holu nagovestio napuštanje starog načina razmišljanja.

“Mnogi smatraju nelogičnim to što bi FED želio podstaći inflaciju. Međutim, previše niska inflacija u kontinuitetu može predstavljati takođe veliki rizik za ekonomiju”, zaključio je Pauel.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *