Njemačka u septembru izbacuje prve “zelene” obveznice

Dodajte komentar

Njemačka je najavila da će u septembru emitovati svoje prve “zelene obveznice”, kako bi podržala ekološke projekte. Njemački koncept napravljen je tako da privuče investitore na tržište zelenih obveznica i da se povećaju ulaganja u zeleniju ekonomiju, piše portal Euractiv.

Njemačko Ministarstvo finansija je saopštilo da će do kraja 2020. biti emitovane zelene obveznice u ukupnoj vrijednosti od oko 11 miliona eura, a da će prva emisija obveznica sa rokom dospijeća od 10 godina biti u septembru, u vrijednosti od najmanje četiri milijarde eujra.

Berlin je 2019. najavio da će početi da izdaje zelene obveznice u drugoj polovini 2020. u okviru borbe protiv klimatskih promena.

Njemačka je obezbijedila 54 milijarde eura za period do 2023. godine u okviru klimatskog paketa koji uključuje uvođenje “ugljeničnog poreza” da bi se emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. smanjila za 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Njemačka parlamentarna državna sekretarka za životnu sredinu Rita Švarcelir-Zuter izjavila je da će zelene obveznice doprinijeti tim naporima vlade.

“Zelene federalne obveznice predstavljaju jasan podsticaj. Na ovaj način pokazujemo kako zelene ekonomske aktivnosti mogu da budu transparentne i predvidive”, rekla je ona.

Zelene obveznice će biti “obveznice bliznakinje”, emitovane zajedno sa konvencionalnim federalnim obveznicama sa istim rokom dospijeća i vrijednošću, saopštilo je Ministarstvo finansija.

To znači da će investitori moći da zamijene zelene za konvencionalne obveznice i obrnuto, sa ciljem da se tržište zelenih obveznica učini privlačnijim, navodi parlamentarni državni sekretar u Ministarstvu finansija Jerg Kukis.

Njemačka se relativno kasno pridružila trendu izdavanja državnih zelenih obveznica. Poljska je prva zemlja koja je emitovala zelene obveznice 2016, a 2017. je to uradila i Francuska, koja je sada vodeća zemlja u izdavanju dužničkih hartija za finansiranje projekata zaštite prirodne sredine.

Zaštita životne sredine je ipak visoko na političkoj agendi Njemačke. Kancelarka Angela Merkel je prošle sedmice razgovarala sa aktivistkinjom Gretom Tunberg i predstavnicima grupe za zaštitu životne sredine “Petkom za budućnost”.

Zelene obveznice su 2019. godine imale ukupnu vrijednost od oko 205 milijardi dolara, ali su činile samo 2,85% svjetskog tržišta obveznica, prema podacima Evropske centralne banke (ECB). Gotovo polovina zelenih obveznica izdatih 2019. bile su u eurima.

Predsjednica ECB Kristin Lagard izjavila je u julu da je zaštita klime najviši prioritet banke. Kada je došla na čelo ECB 2019, Lagard je obećala da će težiti “zelenijoj” monetarnoj politici, povećavajući izglede da bi banka mogla da poveća udio svojih ekoloških investicija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *