U evropskim bankama 360 milijardi eura kredita pod moratorijumom

Dodajte komentar

Najveće evropske banke su uvele moratorijum ili druge olakšice na otplatu više od 360 milijardi eura kredita, a veliko je pitanje hoće li dužnici moći da nastave sa servisiranjem obaveza kada te mjere podrške isteknu, piše Reuters.

Prema instrukcijama vlada i monetarnih regulatora, zajmodavci su milionima građana i korporativnih klijenata omogućili predah kako bi im pomogli da se izbore sa finansijskim teškoćama uzrokovanim pandemijom virusa korona.

Koliki bi dio tih zajmova mogao da završi u kategoriji loših kredita (NPL) kad se mjere podrške okončaju, i do kog će stepena banke zauzvrat pretrpjeti gubitke nije jednostavno utvrditi, navodi britanska agencije.

Brojke iz sedam najvećih evropskih banaka koje su krajem drugog tromjesečja dostavile podatke o uvedenim olakšicama za dužnike, pokazuju da je vrijednost neizmirenih kredita koji su pod moratorijumom oko 15 puta veća od ukupnog iznosa rezervacija za potencijalne gubitke po kreditima, napominje se u tekstu.

Evropski regulatori su naveli da banke ne moraju automatski da izdvajaju novac za pokriće zajmova koji su predmet pauziranja u otplati ako su u nekom stepenu uvjerene da će njihova otplata biti normalno nastavljena, ali to je teško procijeniti.

Tomas Verdin, direktor za menadžment banaka i regulativu u nezavisnoj revizorskoj i konsultantskoj firmi BM&A, ukazuje na to da su neki klijenti koji nisu u finansijskim teškoćama zatražili kratkotrajni predah u otplati kredita iz predostrožnosti.

“Dakle, vi ne znate da li je obim kredita koji su pod moratorijumom signal da je klijent u finansijskim poteškoćama”, dodaje on.

U španskoj Santander banci kažu da je oko 116 milijardi eura zajmova pod nekom od mjera pauziranja otplate. Otprilike na trećinu tog iznosa moratorujum je istekao do 15. jula, a velika većina tih zajmova je i dalje na pauzi.

Dužnici koji se odluče da ne produže predah u otplati zajmova vjerovatno su u jačoj finansijskoj poziciji.

U Britaniji je inicijalni program tromjesečnog moratorijuma na otplatu zajmova već produžen jednom, pri čemu će za većinu zajmova rok za nastavak otplate dospjeti na jesen.

Bankarska grupa Lojds, najveći hipotekarni zajmodavac u Britaniji, saopštila je da će tek u narednih nekoliko mjeseci „dobiti jasniju sliku o stvarnoj situaciji“ u pogledu toga koliki će procenat zajmova koji su pod mortorijumom završiti kao NPL-ovi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *