Koliko je zapravo bogatstvo američkog predsjednika?

Dodajte komentar

Donald Tramp je bez sumnje najbogatiji stanovnik Bijele kuće dosad, ali određivanje vrijednosti njegove ukupne imovine nije lak zadatak.

Naime, dio izazova kojim se pozabavila Investopedija leži u raširenosti njegove Tramp organizacija koja kao privatni entitet nije dužna da objavljuje finansijske izvještaje

Tako je NBC 2015. objavio da je Tramp u saopštenju za štampu naveo da je “težak” više od 10 milijardi dolara, što je u velikoj mjeri shvaćeno kao hvalisanje a ne kao realnost.

Procjene različitih izvora u vezi sa predsjednikovom imovinom daleko su niže od te cifre. Možda je najčešće navođena procjena Forbsa, koji je u aprilu ove godine iznio podatak da je predsjednikova imovina vrijedna 2,1 milijardu dolara. Ta suma pokazuje veliki pad u odnosu na procijenjenih 3,1 milijardu samo mjesec dana ranije, prije nego što je kovid 19 desetkovao vrijednost nekretnina i industrije ugostiteljstva.

Tramp tvrdoglavo odbija da objavi svoje poreske izvještaje, čak i kada je pod provjerom, mada je kompletirao godišnji finansijski izvještaj koji su predsjednici SAD obavezni da predaju nezavisnoj agenciji Kancelariji za etiku vlade. Ipak, iako ti dokumenti, od kojih je najsvježiji iz 2019, pružaju određeni uvid u njegovo imovinsko stanje, daleko su od preciznog mjerila za bogatstvo.

Za početak, ti izvještaji se oslanjaju na podatke koje sam prijavljuje i ne traži se eksterna revizija. Tu se takođe stavke navode u velikim rasponima – najviše što se može navesti za pojedinu stavku je “preko 450 miliona dolara”, a to nije mnogo od pomoći kada se radi o čovjeku sa imovinom poput Trampove kule ili rizorta Mar-a-Lago.

Što se toga tiče, izvještaj koji je Tramp podnio prošle godine, koji sadrži imovinu i prihode iz 2018, upućuje na to da je njegova neto imovina najmanje 1,5 milijardi dolara a godišnji prihod barem 615 miliona.

Forbsova procjena

Kada se radi o tome koliko je zaista “težak” Donald Tramp, Forbsova procjena je vjerovatno najpribližnija. Taj finansijski orijentisan medij svakako ne može imati preciznu vrijednost svakog imanja Tramp organizacije, koju sada posjeduju sinovi Donald Džunior i Erik. Međutim Forbsov tim prati podatke o transakcijama i berzansku vrijednost povezanih biznisa kako bi odredio tačnu cifru.

U aprilu je Forbs procijenio neto vrijednost Trampa na oko 2,1 milijardu dolara, što ukazuje na nagli pad zbog pandemije. Ali i prije korone, Forbs ga je procjenjivao na 3,1 milijardu, daleko manje od onoga što je Tramp tvrdio kada se kandidovao 2015.

To je upadljivo blizu procjene još jednog izvora, Blumbergovog Indeksa milijardera, prema kojem je neto imovina predsjednika pije korone bila 2,97 milijardi dolara.

Iako je većina Trampove imovine u komercijalnim nekretninama, on ima interese u traznim industrijskim sektorima.

Po stavkama

Najsvježija Forbsova procena glasi ovako: komercijalne nekretnine – 1,2 milijarde. Veći dio toga povezan je sa šakom multifunkcionalnih zgrada na Menhetnu, a nakon udara pandemije osjetio je velike gubitke. Nekretnine koje su vrijedjele oko 1,9 milijardi prije pojave koronavirusa sada se procjenjuju na 1,2 milijarde dolara.

Rezidencijalne nekretnine – 148 miliona. Trampova imovina uključuje oko 500 rezidencijalnih nekretnina širom SAD. Mada ih je teško precizno procijeniti, Forbs je njihovu vrijednost snizio sa 235 na 148 miliona ovog proljeća.

Ugostiteljstvo – 38 miliona. Vremena su teška za hotelijere u SAD i u svijetu, tako de je vrijednost veoma snižena sa 107 miliona dolara prije pandemije.

Hotelske licence – 42 miliona. Kada ste Donald Tramp, ne morate da ulažete sopstveni novac kako biste zaradili na nekretninama – možete posuditi svoje prezime drugima koji žele da ga istaknu na svojim zgradama. Od 2017. Tramp organizacija ima ne više od 50 licencnih ili menadžerskih ugovora širom svijeta, prema pisanju Vašington posta.

Golf klubovi – 217 miliona. Neki od predsjednikovih ekskluzivnih golferskih klubova drže se dosta dobro, uprkos opštem padu privrede.

Keš – 160 miliona. Predsjednik SAD ne oskudijeva u fondovima za crne dane. Forbs procjenjuje da je Tramp imao 160 miliona dolara u kešu prije korona-krize. U vremenu kada su nekretnine i akcije teško pogođeni pandemijom, to je Trampova imovina koja nije izgubila na vrijednosti.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *