Societe Generale u gubitku 1,26 milijardi eura u drugom kvartalu

Dodajte komentar

Societe Generale banka izvijestila je o neto gubitku od 1,26 milijardi eura (1,48 milijardi USD) u drugom kvartalu jer je banka izdvojila više kapitala zbog pandemije i smanjila vrednost svog trgovinskog poslovanja.

Frederik Oudea, izvršni direktor banke, rekao je za CNBC da je drugi kvartal u stvari bio najgori usred krize Covid-19.

„Vidimo uticaj krize na naša preduzeća, sa zastojima ekonomija. Ono što bih htio da istaknem jeste da smo zabilježili oporavak počev od sredine maja za sve naše aktivnosti”, rekao je Oudea.

Francuska banka obezbijedila je rezerve od 653 miliona eura kako bi se izborila sa potencijalnim rizicima iz tekuće zdravstvene krize. Ono što naziva “troškovima rizika” sada je četiri puta veće u odnosu na prošlu godinu.

Banka je u prvom tromjesečju zabilježila gubitak od 326 miliona eura, a njena akcija je smanjena za oko 58% od početka godine.

Prihodi od jedinice za trgovanje akcijama doživjeli su pad od gotovo 80% u odnosu na godinu dana ranije, iako su fiksni prihodi porasli za 38%. U tom kontekstu, SocGen je takođe rekla da će smanjiti profil rizika svog kapitala i kreditnih proizvoda, na potez koji će vjerovatno uticati na prihode za između 200 i 250 miliona eura.

Francuska banka je saopštila da se očekuje da će njen odnos CET1, koji osvjetljava kapitalnu snagu, krajem 2020. biti između 11,5% i 12%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *