U Brazilu otpušteno 1,2 miliona radnika

Dodajte komentar

Brazilska ekonomija je u prvoj polovini ove godine izgubila 1,2 miliona radnih mjesta, pokazali su današnji zvanični podaci, ali su otpuštanja u junu gotovo zaustavljena, što ukazuje na to da je tržište rada pregrmjelo vrhunac korona krize.

U privredi je u junu ugašeno 10.984 radnih mjesta, prema podacima Ministarstva ekonomije, daleko najmanje u jednom mjesecu od početka pandemije korona virusa, izvještava Rojters.

Iako je jun bio četvrti mjesec zaredom u kome je zabilježen gubitak radnih mjesta, pad je bio znatno manji nego u prethodna tri mjeceseca kada su mjesečne cifre iznosile po više stotina hiljada radnih mjesta.

Ministar rada i penzinog osiguranja Bruno Bjanko izjavio je da su junske cifre jasan znak da tržište rada “staje na noge” i da je ekonomski oporavak u obliku latiničnog slova V vjerovatan.

„Radujemo se poboljšanju ekonomske situacije i tržišta rada. Ne možemo da tvrdimo (sigurno) da će oporavak biti u obliku slova V, ali ovo su jasni nagovještaji da je oporavak počeo“, rekao je Bjanco na onlajn konferenciji.

Iako je broj izgubljenih radnih mjesta drastično pao u odnosu prethodne mjesece, akumulirani gubitak poslova u prvoj polovini ove godine otprilike je duplo veći i čak tri puta veći nego u istim periodima 2015. i 2016. godine, kada je Brazil posljednji put bio u dubokoj recesiji.

Broj formalno registrovanih radnih mjesta u Brazilu iznosio je prošlog mjeseca 37,6 miliona, što je najniza cifra za mjesec jun zabilježena od 2011. godine, navelo je Ministarstvo ekonomije.

Zvanična stopa nezaposlenosti u Brazilu iznosi 12.9 procenata, što je najviši nivo u posljednje dvije godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *