ECB pozvala banke da pričekaju sa isplatom dividendi

Dodajte komentar

Banke u eurozoni trebale bi pričekati sa isplatom dividendi i otkupom dionica do 1. januara iduće godine, stoji u najnovijim preporukama Europske središnje banke (ECB).

U ECB-u se nadaju da će time ojačati sposobnost poslodavaca da apsorbiraju gubitke tokom pandemije koronavirusa, uz istovremeno povećavanje kapitala kako bi mogli nastaviti odobravati kredite potrošačima i kompanijama.

– Stvaranje snažnih zaštitnih slojeva kapitala i likvidnosti od zadnje financijske krize omogućilo je bankama da tokom ove krize nastave kreditirati domačinstva i kompanije i time pomognu stabilizaciji privrede – rekao je Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ECB-a. “Važno je ohrabriti banke da koriste zaštitne slojeve kapitala i likvidnosti sada kako bi se nastavili fokusirati na glavni zadatak: kreditiranje”, dodaje on, prenosi SEEbiz.

Dosad je ECB tražio od banaka da se suzdrže od isplate dividende dioničarima do 1. oktobra. Mnoge banke su otkazale planirane isplate dividende temeljem na financijskim rezultatima u 2019. godini ili su ih barem reducirale.

ECB direktno nadzire najveće banke i bankarske grupe u eurozoni od novembra 2014. godine, čija se brojka trenutno popela na 115 institucija u 19-članoj eurozoni, što čini gotovo 82 posto ukupnog tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *