Grčka će penzionerima morati da vrati milijarde eura zbog nezakonito smanjenih penzija

Dodajte komentar

Grčka će penzionerima morati da vrati milijarde eura zbog nezakonito smanjenih penzija u vreme finansijske krize, navodi se u sažetku sudske presude.

Kako bi savladala dužničku krizu, Grčka je od 2010. do 2015. dobila tri međunarodna finansijska paketa koji su uključivali obavezu smanjenja državne potrošnje.

Proteklih godina vlada je u više navrata smanjivala državne penzije kako bi penzijski sistem bio održiv, objašnjava Rojters.

Hiljade penzionera čije su penzije smanjene i do 50 odsto podnijelo je sudske tužbe, a najviši upravni sud presudio je da neka smanjenja u 2015. i 2016. godini nisu bila u skladu sa zakonom. Juče objavljen sažetak presude ne sadrži detalje.

Državno veće tako u sažetku nije preciziralo da li se odluka odnosi samo na penzionere koji su podnijeli sudske tužbe ili na svih 2,5 miliona penzionera čije su penzije smanjene.

“Trošak povrata nezakonito sniženih penzija mogao bi dostići do tri milijarde eura”, kaže stručnjak za radne odnose Kostar Bourlos.

“Moramo prvo vidjeti sve detalje odluke, tada ćemo odlučiti kakva će biti naša strategija”, rekao je za Rojters neimenovani vladin činovnik, prenosi SEEbiz.

Grčka ekonomija smanjiće se ove godine od 7,5 do 10,5 odsto zbog pandemije koronavirusa. Za vrijeme desetogodišnje krize smanjena je za četvrtinu, podsjeća Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *