Pandemija gotovo zaustavila ekonomiju azijsko-pacifičke regije

Dodajte komentar

Ekonomija azijsko-pacifičke regije gotovo će stagnirati u 2020. godini jer nastojanja da se suzbije pandemija koronavirusa usporavaju aktivnosti i oslabljuju spoljnu potražnju, objavila je u četvrtak Azijska razvojna banka (ADB).

ADB je snizio prognozu ekonomskog rasta u azijsko-pacifičkoj regiji na samo 0,1 posto u 2020. godini, što bi bio najslabiji rast u gotovo šest decenija.

U aprilu prognozirali su da će ekonomija porasti 2,2 posto.

„Ekonomije na području Azije i Pacifika trpjeće posljedice pandemije Covida 19 do kraja ove godine, uz postupno ublažavanje mjera blokade i obnovu određenih aktivnosti u scenariju ‘nove normale'”, objašnjava glavni ekonomista ADB-a Yasuyuki Sawada.

Samo će istočna Azija ove godine bilježiti pozitivnu stopu rasta, od 1,3 posto. Pritom bi kineska ekonomija ove godine trebalo porasti 1,8 posto, procjenjuju u ADB-u. U travnju banka je Kini prognozirala 2,3-postotni rast.

Iduće godine ekonomija azijsko-pacifičke regije trebalo bi porasti 6,2 posto, kao što je procijenjeno i u aprilu, pri čemu u banci napominju da su izgledi daleko niži u odnosu na pretkrizno razdoblje.

„Očekujemo snažniji rast regije u 2021. godini, ali uglavnom zbog slabih ovogodišnjih brojki, i oporavak neće imati oblik slova V”, upozorio je Sawada.

Regija istočne Azije trebala bi bilježiti 6,8-postotni rast.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *