Treći paket mjera pomoći privredi možda bude iz više faza

Dodajte komentar

Priprema trećeg paketa mjera pomoći privredi je u završnoj fazi. Novac obezbijeđen od međunarodnih kreditnih institucija za povoljne kredite i garancije privredi još nije u cijelosti operativan, pa se i to čeka. Još se sagledava način kako da se pomogne Montenegro Airlinesu (MA) i drugim aviokompanijama koje bi dovozile turiste, a da se time ne prekrše pravila EU.

U toku je preciziranje uslova za kredite privredi, iznos kamata čiji će dio biti subvencionisan, dužina trajanja grejs perioda i otplate, kao i uslova za korišćenje garantnog fonda, što mora da se usaglasi i sa komercijalnim bankama, a da odobri Centralna banka. To je “Vijestima” kazao sagovornik iz tima koji priprema nove mjere zbog korona krize.

Primjena zakona o pomoći MA od 155 miliona eura je privremeno odložena, a odnosi se na vraćanje nagomilanih dugova i kupovinu aviona. Usljed otežanih uslova poslovanja zbog korona krize, razmišljaju o pomoći aviokompanijama zbog turizma.

Sagovornik “Vijesti” ne isključuje mogućnost da se dio mjera usvoji na sjednici Vlade sjutra ili u petak, a preostali dio tokom naredne sedmice. Zvanično je juče najavljeno da će razvojni ekonomski paket biti predstavljen najkasnije za 15 dana.

Vjerovatno je da će turističkoj privredi biti smanjena opterećenja za plaćanje raznih naknada kao što su Morskom dobru i drugima, da će im djelimična subvencija zarada biti produžena i za jun, kao i produženje rokova za plaćanje poreza i kredita iz postojećeg moratorijuma. Razmatra se i mogućnost skraćivanja rokova za zapošljavanje sezonskih radnika iz inostranstva u turizmu i poljoprivredi, kada se, kako se očekuje, 1. jula ili ranije otvore granice prema preostalim susjednim zemljama.

“Želimo da nove kreditne linije turističkoj privredi i garantni fond budu proceduralno spremni do kraja juna, a da se već od početka jula, kada će obezbijeđeni novac biti operativan, mogu koristiti”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Dio paketa mjera biće i podrška izvoznicima, kao i trgovcima za otkup poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrednicima za proizvodnju i pripremu naredne sjetve. Pomoć će sadržati povoljnije kreditne linije sa dužim grejs periodom i periodom otplate.

Država je predvidjela oko 70 miliona eura od Razvojne banke Savjeta Evrope za kreditiranje kompanija u turizmu i u drugim sektorima preko banaka i IRF-a i još 50 miliona kao garanciju za banke da se zaduže kod kreditnih institucija za podršku cijeloj privredi. Premijer Duško Marković je saopštio da vjeruju da će banke opredijeliti, prema procjenama Vlade, oko 100 miliona eura, što bi ukupno bilo oko 220 miliona. Planirane su subvencije od osam miliona eura za kamate turističkoj privredi, što je definisano predlogom rebalansa budžeta.

Ministar finansija Darko Radunović je nedavno kazao da sa bankama rade na modelu koji će omogućiit privredi plasiranje kredita. Radunović je objasnio da taj model podrazumijeva da država usmjeri depozite bankama beskamatno, uz ročnost i oblasti koje Vlada odredi. Naveo je i da bi banke morale da plasiraju kredite u istom iznosu koliko država njima obezbijedi depozita.

Predsjednik države Milo Đukanović je sredinom aprila kazao da bi Vlada odmah trebalo da pripremi treći paket, mnogo ofanzivniji i razvojni, koji će maksimalno brzo ekonomiji dati dinamiku kakvu je imala iz pretkriznog perioda.

Marković je 24. aprila najavio treći paket za 15 dana. Tada je kazao da se on priprema u saradnji sa međunarodnim partnerima i “sve što je strateški važno za crnogorsku ekonomiju biće u tom paketu”. Rokovi su potom u javnim nastupima pomjerani, a najčešći je bio krajem maja ili početkom juna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *