EU otežava kupovinu stranim firmama iza kojih je država

Dodajte komentar

Stranim firmama iza kojih stoje države biće otežano kupovanje preduzeća u Evropskoj uniji. Predlog Evropske komisije ima cilj da se ojača protekcionistčka politika jer globalna pandemija gura 27-člani blok u duboku recesiju.

Nove mjere su potrebne jer postojeća pravila vezana za provjeru direktnih stranih investicija i mjere zaštite trgovine nisu dovoljne da spriječe potencijalnu bujicu kupovina jeftine imovine u postkorona periodu, saopštila je Evropska komisija, prenosi Rojters.

EU strahuje da bi strane kompanije mogle da koriste državne subvencije za povećanje tržišnog udjela ili za davanje povoljnije ponude od evropskih rivala kako bi ušle na strateški važna tržišta ili stekle vlasništvo u ključnoj infrastrukturi.

Evropska komisija je navela da je „sve veći broj slučajeva“ u kojima je subvencionisanim stranim kompanijama dozvoljena kupovinu firmi iz EU, kao i slučajeva odstupanja u donošenju investicionih odluka ili na tenderima za javne nabavke „na štetu nesubvencionisanih kompanija“.

„Ove mjere se odnose na sve, ne mislimo ni na jednu određenu zemlju“, rekla je šefica EU za zaštitu tržišne konkurencije Margret Vestager na konferenciji za novinare.

Strane firme koje žele da kupe više od 35 odsto udjela u kompaniji iz EU sa prometom većim od 100 miliona eura morale bi, prema iznetom predlogu, da obavijeste EK ako su dobile više od 10 miliona eura državne pomoći.

Ako to ne učine, moglo bi doći do izricanja novčanih kazni ili stavljanja veta na ugovor, a kupci bi morali da prodaju imovinu u iznosu koji bi nadoknadio bilo kakvu nepravdenu prednost koju su imali prilikom kupovine.

Kompanije koje su već prisutne u EU možda će morati da prijavljuju strane subvencije Evropskoj komisiji ako one pređu više od 200.000 eura u periodu od tri godine.

One će takođe morati da prodaju imovinu, smanje tržišni udio ili kapacitete ili izvrše uplatu kojom bi se neutralisala bilo kakva distorzija, prema predlogu EK, koji je na javnoj raspravi do 23. septembra, nakon čega će Komisija donijeti odluku o predlogu zakona.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *