Evropske granice se ponovo otvaraju, put do oporavka turizma je dug

Dodajte komentar

Širom Evrope granice su otvorene juče nakon što su tri mjeseca bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa. Međutim, i dalje postoje mnoga ograničenja kao i činjenica koliko će Evropljani željeti da putuju ovo ljeto, dok su granice još uvijek zatvorene za Amerikance, Azijce i druge međunarodne turiste.

Granične provjere za većinu Evropljana odbačene su preko noći u Njemačkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama, gotovo dvije sedmice nakon što je Italija otvorila svoje granice. U dvadeset sedam zemalja Evropske unije, kao i onim u takozvanom “području Schengena”, koje uključuju i nekoliko zemalja koje nisu članice EU, poput Švicarske, otvaranje granica se ne očekuje za posjetitelje izvan kontinenta barem do početka sljedećeg mjeseca, a vjerovatno i kasnije, prenosi AP.

Povodom ponovnog otvaranja granica i pariških restorana u ponedjeljak, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je vrijeme “da okrenemo stranicu prvog čina krize” i “ponovo otkrijemo slobodu.”

– To ne znači da je virus nestao i da se možemo potpuno opustiti. Ljeto 2020. biće drugačije od bilo kojeg drugog – upozorio je Macron.

Taj je oprez prisutan svugdje nakon više od 182.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa u Evropi. Prema podacima Johns Hopkins Univerziteta u regiji je bilo više od dva miliona od ukupno 7,9 miliona potvrđenih infekcija na svijetu.

– Imamo pandemiju pod nadzorom, (ali) ponovno otvaranje naših granica je kritični trenutak – rekao je u nedjelju španski premijer Pedro Sánchez, najavljujući da njegova teško pogođena zemlja kreće naprijed prema evropskim putnicima za 10 dana.

– Prijetnja je i dalje stvarna. Virus je još uvijek vani – rekao je Sánchez.

Ipak, potreba da se evropska turistička industrija ponovno uspostavi je od velike važnosti za zemlje kao što su Španija i Grčka, jer se ekonomskom kriza uzrokovana koronavirusom povećava. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis priznao je da će “puno zavisiti od toga osjećaju li se ljudi ugodno da bi putovali i možemo li Grčku predstaviti kao sigurno odredište”.

U ponedjeljak je Grčka dočekala prve međunarodne letove prema Atini i Solunu čiji se putnici nisu suočili sa obaveznim testovima na COVID-19. Direktni međunarodni letovi do regionalnih grčkih aerodroma, uključujući one na ostrvima, započeće 1. jula. Turisti će biti podvrgnuti nasumičnom testiranju na koronavirus.

U probnoj vožnji, Španija je dopustila hiljadama Nijemaca da od ponedjeljka lete na Balearska ostrva bez obaveznog 14-dnevnog karantina za tu grupu. Ideja je testirati najbolje prakse u eri koronavirusa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *