Vlada odbila veće koeficijente zdravstvu i policiji

Dodajte komentar

Vlada je u četvrtak odbila predlog da se zaposlenima u zdravstvu sadašnji koeficijenti zarada povećaju – što bi bilo dodatnih 15 odsto, uz poruku da to sada nije moguće jer su dva sindikata zdravstva već pristali na manje povećanje plata.

Povećanje koeficijenata zarada zaposlenih u zdravstvu za 15 i policiji za 10 odsto tražili su poslanici SDP-a kroz predlog izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. SDP je predložio da se sva radna mjesta u zdravstvu i policiji sa koeficijentima zarada uključe u zakon, kao što je urađeno za administraciju. Koeficijenti bi bili povećani za svako radno mjesto. Prema procjeni, ovo povećanje zarada na godišnjem nivou iznosilo bi neto osam miliona eura.

Vlada je dala negativno mišljenje na taj predlog izmjena, uz obrazloženje da su već potpisani granski ugovori za zdravstvo.

“Od 1. marta 2020. stupio je na snagu izmijenjeni GKU za zdravstvenu djelatnost kojim su koeficijenti za zaposlene uvećani za 2020. godinu za 12 odsto i za 2021. još dodatnih tri odsto”, navedeno je u obrazloženju.

Sindikati zdravstva tražili su od Vlade krajem prošle godine povećanje zarada za 30 odsto.

Predlog za povećanje zarada u policiji odbijen je uz obrazloženje da bi u neravnopravnom položaju bili zaposleni u Vojsci.

Za oba predloga je navedeno da bi uključivanje zvanja iz ove dvije oblasti u zakon dovelo u neravnopravan položaj druge zaposlene u javnom sektoru čija radna mjesta nisu navedena u zakonu poput sektora prosvjete, nauke, kulture, socijalne zaštite i drugih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *