EU pokrenula inicijativu o uvođenju minimalne plate na nivou država

Dodajte komentar

Minimalne plate u državama članicama Evropske unije kretale su se u rasponu od 312 do 2.142 eura u januaru 2020., pokazuju podaci Eurostata.

Veliku nejadnaknost u platama mogla bi dodatno uzrokovati pandemija Covid-19 te je u EU pokrenuta inicijativa o uvođenju minimalne plate na nivou država članica. S tim uvezi pokrenuto je i konsultovanje sa zainteresovanim stranama nakon kojeg bi do jeseni ove godine trebalo da bude izrađen konkretan prijedlog.

Nicolas Schmit, sekretar EU-a za poslove i socijalna prava, inače promotor ove inicijative, rekao je ranije ove godine da je ljudima “potrebno platiti za njihov rad da bi živjeli dostojan život“.

Evropska komisija vjeruje da je minimalni dohodak ključan za oporavak ekonomija država članica usljed pandemije.
U tom je kontekstu 3. juna pokrenut novi krug savjetovanja sa socijalnim partnerima o minimalnoj plati u EU-u. Komisija sada razmatra i obavezujuće (direktive) i neobavezujuće instrumente (preporuke Evropskog vijeća) za inicijativu o minimalnim platama u državama članicama EU-a, a sprovođenje bi bilo prema vlastitom nahođenju.

Ovaj pristup je učinak razlika u nacionalnim okvirima. Na primjer, u nordijskim zemljama članicama minimalna plata rezultat je kolektivnih pregovora, dok u drugim zemljama, poput Rumunije, minimalni standard postavlja vlada.

Cilj ove inicijative nije nametanje minimalne plate ili usklađivanje pristupa različitih država članica, već pružanje okvira za fer plate, s temeljnim ciljem kako bi se osiguralo da svi građani EU-a mogu imati zaštitu od minimalne plate.

Adekvatna minimalna plata trebala bi pomoći zaposlenima s niskim platama da se penju na ljestvici dohotka. Eurofoundova studija tvrdi da bi uvođenje minimalnog nivoa plata od 60% nacionalne prosječne plate značajno povećalo zaradu ljudi s niskim primanjima koji rade u većini država članica EU.

Iako se uvođenje minimalne plate u državama članicama EU činilo utopijskom tematikom prije manje od godinu dana, imajući u vidu kontekst kreiran od COVID-19, koji je posebno uticao na sektore koje zapošljavaju radnike s niskim platama poput trgovine na malo i turizma, ova je ideja dobila još više zamaha.

Uz korist smanjenja nejednakosti među građanima, povećanje minimalne plate proširuje poresku osnovicu, podstiče domaću potrošnju i potražnju, što pomaže oživljavanju ekonomije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *