Uvećati porez na plate iznad 524 eura

Dodajte komentar

Predlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, koji je podnio nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, ušao je juče u skupštinsku proceduru, pišu Dnevne novine.

Dopuna se odnosi na višu poresku stopu na zarade veće od prosječnih. Neto prosječna zarada u Crnoj Gori iznosi 524, odnosno 786 eura bruto.

Na lična primanja koja su iznad prosječne mjesečne bruto zarade ostvarene u prethodnoj godini u Crnoj Gori, prema podacima organa nadležnog za poslove statistike, stopa poreza na dohodak iznosi 15 odsto na iznos
primanja iznad prosječne zarade”, istaknuto je u dokumentu.

U predlogu se pojašnjava da su razlozi za dopunu sadržani u potrebi da se u sklopu mjera za saniranje ekonomskih posljedica pandemije korona virusa ostvare dodatni prihodi budžeta, uz primjenu principa solidarnosti.

Za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbijediti dodatna finansijska sredstva. Naprotiv, primjenom zakona biće ostvarena dodatna finansijska sredstva”, istaknuto je u predlogu.

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela je Predlog izmjena Zakona o PDV-u kojim se predviđa smanjenje stope sa 21 odsto na sedam odsto za sve ugostiteljske objekte koji pružaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka.

Zamjenik predsjednika SDP-a Raško Konjević kazao je da bi se predloženim izmjenama ispravila diskriminatorska norma iz postojećeg zakona.

“Državu su dijelom zarobili privilegovani tajkuni, jedan dio njih duguje stotine miliona eura, a drugi dio je 15-ak vlasnika hotela koji ubira ekstra profit kroz privilegovane poreske stope u odnosu na sve druge ugostitelje, rekao je Konjević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *