U Hrvatsku stiže 160 hiljada novih gostiju

Dodajte komentar

U susjednoj Hrvatskoj trenutno se odmara nešto više od 65 hiljada gostiju, a preko aplikacije Enter Croatia najavljen je dolazak 160 hiljada novih u sljedećih nekoliko dana.

Ovo su podaci Ministarstva turizma, a njegov sekretar Tonći Glavina kazao je medijima da se očekuje dolazak i većeg broja jer pomenuta aplikacija, koja je projekat dva vladina ministarstva, još mnogim turističkim radnicima nije poznata.

U Hrvatskoj su trenutno otvorena 363 hotela i 218 kampova, a prema službenim podacima u prvih 10 dana juna ostvareno je pola miliona noćenja. U pomoć turističkim radnicima pritekla je i aplikacija Enter Croatia koja pomaže iznajmljivačima jer policija na granicama preuzima odgovornost, a oni treba da na vrijeme upozore goste da na njoj popune neophodne podatke te tako imaju jednostavniji prelazak granice.

Kako piše HRT, od turističkih zemalja na Mediteranu jedino Hrvatska i Grčka ovoga trenutka sabiraju ozbiljnije brojeve dolazaka i noćenja, ali oprez i odgovornost ostaju prioritet.

Ministar Gari Cappelli za RTL je kazao kako je u Hrvatskoj u ovom trenutku otprilike 67 hiljada turista.

“Mađarska restrikcije uklanja u petak, a Austrija u ponedjeljak. Ukupno, kroz iduću sedmicu se otvaraju države koje pokrivaju 55 posto turističkog prometa Hrvatske”, izjavio je ministar, prenosi Indikator.ba.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *