Uopšte nemaju prihode a akcije im skočile za 103 odsto

Dodajte komentar

Kompanija sa sjedištem u Feniksu, koju je prije pet godina osnovao Trevor Milton (38), planira da sljedeće godine počne da isporučuje svoj električni pikap na baterije. Osim njega, planira još dva modela na električni pogon za 2023. godinu.

Miltonovo bogatstvo sada iznosi oko 9 milijardi dolara. Ali za razliku od kolege sa električnim vozilom tj Ilona Maska, kaže da se i dalje drži svog plavog “žiga” na Twitteru.

Vrijednost akcija kompanije Tesla se nalazi na istorijskom maksimumu. Čak su i akcije kompanije Hertz Global Holding znatno iznad nivoa na kom su bile prije proglašenja bankrota, ali niti jedna hartija od vrijednosti iz automobilske industrije, ne ilustruje na bolji način u kolikom zamahu je trenutno taj segment tržišta kapitala, nego što to čine akcije američke kompanije Nikola Korp.

Proizvođač kamiona je debitovao na njujorškoj berzi Nasdaq tokom prethodne nedjelje. Prema planovima kompanije, tokom 2020. godine neće biti ostvaren prihod, dok je prva godina u kojoj se očekuje da realizacija prevaziđe iznos od milijardu američkih dolara, biti 2023.

Ipak, vrijednost akcija kompanije Nikola je više nego udvostručena poslije rasta od novih 103%, prije nego što je stigla do najviših 95 dolara po jednoj hartiji od vrijednosti.

“Stabilan rast je primarni i dalekosežni cilj kompanije Nikola”, tvrdi predsjednik kompanije Trevor Milton.

Kako je naveo, više faktora stoji iza rasta vrijednosti akcija kompanije.

U prvih pet godina poslovanja, to jest od momenta osnivanja do posljednje objavljenih finansijskih rezultata s kraja prošle godine, kompanija koju je osnovao Trevor Milton je zabeležila gubitak od 188,5 miliona američkih dolara. Prema planovima uprave, sljedeće godine bi trebalo da započne isporuka kamiona Tre, nakon čega se u 2023. godini, očekuje debi još dva modela koji će koristiti tehnologiju na električni pogon.

U inicijalnoj javnoj ponudi za otkup akcija, čelnici kompanije Nikola su izjavili da su usredsređeni na razvoj i uvođenje u ponudu super-teškaša.

Nikola je izvijestio da je na kraju godine raspolagao iznosom gotovine od 86 miliona dolara. Prije nego što su se akcije kompanije našle na berzi, Nikola je privukao oko 500 miliona dolara privatnih investitora.

Nikola planira izgradnju ogromnog kompleksa na površini od 23 hektara južno od američkog grada Feniksa gde je smješteno i sjedište firme. Početak proizvodnje ekološki podobnih teških komercijalnih vozila je planiran da se dogodi na ovoj lokaciji tokom 2021. godine.

Nikola Motors je briljirala kad je predstavila svoj zeleni hibridni kamion 2016. godine. Međutim, krenule su spekulacije da li je ukradeno sve od Tesla motorsa, od imena preko tehnologije. Dok se Nikola takmičio sa Teslom, mnogi su tvrdili da zapravo samo oponašaju Tesla motors.

Poslije toga, obrnuli su ploču, pa Nikola motors sada tvrdi da je Tesla ukrao neke ideje prilikom izrade Semija. Zbog toga putem suda traže i dvije milijarde dolara odštete.

Zavod za zaštitu patenata i robnih marki (USPTO), međutim, odbacio zahtjev “Tesle” da proglasi nevažećim “Nikolin” patentiran dizajn bočnih vrata za kamione.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *