Lufthanza otpušta 22.000 zaposlenih

Dodajte komentar

Njemačka avio kompanija Lufthanza zbog krize usljed pandemije koronavirusa namjerava da ukine 22.000 radnih mjesta širom svijeta, što je 16 odsto zapsolenih, saopštila je ta kompanija agenciji Frans pres.

“Imaćemo 22.000 manje mjesta sa punim radnim vremenom u okviru grupe Lufthanza, a polovina je u Njemačkoj“, navodi ta kompanija i precizira da želi da izbegne otpuštanja “koliko je to moguće”.

Grupa Lufthanza u okviru koje posluju evropske kompanije Svis (SWISS), Ostrijan (Austrian), Brisels erlajns (Brussels Airlines) i Jurovings (Eurowings), ima 135.000 zaposlenih širom svijeta.

Predsjednik Upravnog odbora Lufhtanze Karsten Špor je početkom juna ocijenio da je višak samo 10.000 zaposlenih.

Međutim, “potražnja u vazdušnom saobraćaju očigledno će biti obnovljena veoma polako”, navodi kompanija koja takođe planira smanjenje flote za 100 aviona od 763 letjelice koliko ih ima.

“Bez značajnog smanjenja troškova za osoblje tokom krize, ugrozićemo mogućnost boljeg ponovnog pokretanja i rizikovati slabljenje Lufthanze”, prokomentarisao je Mihael Nigeman, šef ljudskih resursa u izvršnom odboru grupe.

Lufthanza je zbog pandemije koronavirusa u prvom tromjesečju 2020. izgubila 2,1 milijardu eura, a da bi prevazišla krizu dobila je devet milijardi eura državne pomoći i kredite koje garantuje njemačka država.

Izvor: Bizlife

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *