Holandija: Mostovi iz mašte na euro novčanicama postali stvarnost

Dodajte komentar

Od sedam izmišljenih motiva euro mostova, koji su u početku postojali samo na novčanicama eura, stvoreni su pravi vijadukti za pješake i bicikliste u Spijkenisseu u Holandiji.

Postojali su vrlo pragmatični razlozi da Evropska centralna banka ima fiktivne motive mostova dizajnirane za novčanice eura: ne bi mogla postojati fer proporcija zemalja sa sedam motiva novčanica i mnogim drugim zemljama koje učestvuju u monetarnoj uniji. Tako su se morale stvoriti slike iz mašte, koje je Austrijanac Robert Kalina dizajnirao 1996. godine. Mostovi predstavljaju različite faze evropske kulturne istorije, a time i različite arhitektonske stilove poput renesanse i baroka, piše blog Bankenverband.

Stvari su ipak izašle na dobro. Zar nije mladi holandski grafički dizajner Robin Stam imao ludu ideju: zašto mostovi ne bi bili izgrađeni u stvarnom svijetu – i trebaju li oni biti i upotrebljivi? Tačnije, ovaj stvarni svijet pronađen je u novoj građevinskoj četvrti “Het Land” u malom holandskom gradiću Spijkenisse u blizini Rotterdama. Robin Stam je sa svojim planom otvorio vrata opštine: budući da kanali prolaze oko naselja, svejedno je moralo biti izgrađeno nekoliko pješačkih mostova. I dobio je podršku za originalnu ideju.

Ni Evropska centralna banka nije mu stala na put, pa su mostovi iz mašte postali stvarnost u Južnoj Holandiji. Svako ko putuje u Spijkenisse može prosuditi koliko je rekonstrukcija mostova uspjela pomoću “originalnih planova gradnje” iz njihovih novčanika, prenosi Indikator.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *