Svaki peti korisnik bankarskog kredita u Federaciji BiH zatražio odlaganje plaćanja

Dodajte komentar

Skoro 20 posto korisnika bankarskih kredita u Federaciji BiH ili drugim riječima – svaki peti zaduženi klijent banke zatražio je moratorijum zbog pandemije koronavirusa, zaključuje se iz podataka Agencije za bankarstvo FBiH.

“Do 31.05.2020. godine, ukupan broj podnijetih zahtjeva za aktivaciju moratorijuma u bankama iznosio 46.571, od čega su se 43.490 zahtjeva odnosila na fizička lica, a 3.081 zahtjev na pravna lica. Od ukupnog broja zahtjeva odobren je 38.506 zahtjev, od čega se na fizička lica odnosi 36.014, a na pravna lica 2.492 zahtjev”, kažu iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Kako ne navodi, u odnosu na referentne podatke o ukupnim kreditima sa 31.12.2019. godine, učešće kreditnih izloženosti za koje je predat zahtjev je 19,4 posto, dok je učešće odobrenih zahtjeva u ukupnim kreditima 17,2 posto.

Ipak, bankarski krediti nisu jedini krediti za koje građani traže moratorijum, tako da je ukupni udio veći.

Kada su u pitanju podaci o ukupnom broju zahtjeva za moratorijum, kao i podatke o odobrenim moratorijima od strane mikrokreditnih organizacija i lizing društava, Agencija za bankarstvo FBiH trebala bi imati podatke do 15. juna kada je rok za dostavu informacija koje obuhvataju maj.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *