Nasdaq na rekordnom nivou, azijske berze u zelenom deveti dan zaredom

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, a Nasdaq indeks dostigao rekord jer su ulagači optimistični i nadaju se brzom oporavku američke ekonomije od koronakrize.

Dow Jones skočio je 461 bod ili 1,70 posto, na 27.572 boda, dok je S&P 500 porastao 1,20 posto, na 3.232 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 9.924 boda.

Na najvećoj svjetskoj berzi vlada euforija od petka, kada je objavljeno da je u maju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, dok su analitičari očekivali gubitak oko 8 miliona radnih mjesta, nakon što je mjesec dana prije izgubljeno više od 20 miliona radnih mjesta.

Neočekivano dobri podaci s tržišta rada podržali su nadu da je najgore razdoblje za američku ekonomiju završeno i da s postupnim otvaranjem ostalih najvećih svjetskih ekonomija slijedi brzi oporavak od koronakrize i izlazak iz recesije.

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle i u utorak, deveti dan zaredom, jer se ulagači nadaju brzom oporavku globalne ekonomije od koronakrize, s obzirom da mnoge zemlje ukidaju restrikcije i postupno pokreću ekonomske aktivnosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,7 posto i dostigao novi rekord od marta.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 0,2 posto. U Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, između 0,4 i 2,4 posto.

Rast azijskog MSCI indeksa devet dana zaredom nije zabilježen od početka 2018. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *