ECB: Zaustavljen pad globalne upotrebe eura, udio dolara najniži u dvije decenije

Dodajte komentar

Globalna upotreba eura bila je stabilna lane nakon konstantnog pada posle dužničke krize eurozone, ali se nade da će tražnja rasti nisu ostvarile, navodi ECB.

Lansiran prije više od 20 godina, euro je uvjek igrao rolu “druge violine” u odnosu na američki dolar, iako je ECB sebi postavila cilj da ojača njegovu globalnu ulogu, dijelom i da bi smanjila oslanjanje bloka na američku valutu u periodu rastućih globalnih trgovinskih tenzija, prenosi Rojters.

euro je činio 20,5 odsto globalnih deviznih rezervi na kraju 2019, što je povećanje u odnosu na 20,3 procenta godinu ranije, dok je njegov udio u dospjelim međunarodnim dužničkim hartijama opao na 22,1 posto sa nivoa od 22,4 procenta, piše u godišnjem izvještaju ECB o jedinstvenoj valuti.

U međunarodnim depozitima izvan 19-članog bloka, uloga eura je ostala uglavnom nepromijenjena, dok je njegov udio u neizmirenim kreditima na globalnom nivou porastao za jedan procentni poen.

“Nedavna pandemija Kovid-19 naglašava hitnost politika i reformskih napora koji su od ključen važnosti za jačanje privlačnosti eura na globalnom nivou”, rekla je predsjednica ECB-a, Kristin Lagard.

Poput eura, i dolar je u posljednjoj deceniji izgubio tržišni udio u odnosu na druge valute, kao što su japanski jen i britanska funta, ali ipak obije ove valute još uvjek učestvuju sa preko 80 procenata u globalnim deviznim rezervama.

“Udio američkog dolara, vodeće svjetske rezervne valute, dodatno je pao na najniži nivo u dvije decenije, što ukazuje na to da se nastavlja trend postepene diverzifikacije portfelja globalnih deviznih rezervi”, zaključila je ECB.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *