Predlog rebalansa budžeta pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove

Dodajte komentar

Predlog rebalansa budžeta je pokazao da Vlada nije spremna na radikalne rezove i da teret ekonomske krize zbog pandemije koronavirusa ravnomjerno raspodijeli. Uz to, predlaganje kriznog poreza za veće plate,smanjenje plata, mnogo veći rezovi za diskrecione budžetske potrošnje, usluga, materijala,transfera… uz čvršću poresku disciplinu, ali i dodatno oporezovanje dobiti onih grana ekonomije koje su ekstraprofitirale tokom pandemije ostavljeno je za neka druga vremena.

To je za “Vijesti kazao ekonomista i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović povodom predloga rebalansa budžeta Vlade.

Za septembar su najavljeni parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

“Predloženi rebalans, koji se nije mogao izbjeći, kontinuitet je načina na koji se upravlja javnim finansijama u dužem vremenskom periodu.Jasno je da Vlada,nekoliko mjeseci uoči izbora,nije spremna za radikalnije rezove, niti želi da premnogo “uznemirava potencijalne birače, pa nema ni pokušaja da se teret krize iznese solidarno, sa kakvom takvom pravednijom budžetskom preraspodjelom, rekao je Damjanović u izjavi “Vijestima.

On je ocijenio da je moguć novi postizborni, odnosno postsezonski rebalans, kada će biti mnogo toga izvjesnije na političkom,ekonomskom i turističkom planu.

Vlada je u četvrtak utvrdila predlog rebalansa budžeta kojim su ukupni prihodi projektovani na 1,704 milijarde eura, dok su rashodi planirani na iznos od 2,04 milijarde. U odnosu na ovogodišnji prvobitni plan, prihodi su niži za 350 miliona eura, a rashodi za 63,4 miliona eura. Deficit budžeta je 336 miliona eura, dok se država zbog korona krize dodatno zadužuje oko 500 miliona eura, od čega je dio već obezbijeđen, umjesto planiranih 100 miliona.

Ukupna nedostajuća sredstva su iznosila oko 878 miliona. Lani se država zadužila oko 500 miliona za dugove koji pristižu ove godine.

Damjanović procjenjuje da je moguće da će izvorni prihodi pasti i više od 350 miliona, koliko je Vladina projekcija.

On je podsjetio je da je tokom rasprave u parlamentu kod donošenja ovogodišnjeg budžeta ukazao da su očekivani prihodi od koncesije za Aerdorome i projekta ekonomskog državljanstva preambiciozni, a da se sada tokom pandemije pokazalo da ih uopšte neće biti.

“Preraspodjela na račun planirane realizacije isplate novca sa kapitalnog budžeta za projekat auto-puta,odnosno ‘ušteda budžeta’ kako nam se objašnjava nije dobra vijest. To znači da će projekat kasniti sa svim reperkusijama kašnjenja, ali i da će naredne godine budžet biti opterećen dodatnim finansiranjem tog projekta”, rekao je Damjanović.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *