Spašavanje Italije: ECB otkupila čak 37,4 milijarde eura duga

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB ) otkupila je 37,4 milijarde eura (42 milijarde dolara) italijanskog duga otkako je plan započeo krajem marta, saopštila je Banka u utorak prilikom prvog objavljivanja detalja. To znači da je kupila veći udio državnih obveznica nego što je veličina italijanske ekonomije i stanovništva.

Brojke otkrivaju koliko je fleksibilniji krizni program ECB-a u iznosu od 750 milijardi eura u odnosu na njegov redovni plan kvantitativnog olakšavanja. Potonji, koji je njemački ustavni sud nedavno ispitivao, limitiran je ograničenjem duga svake države u centralnoj banci i pravilom koje zahtijeva da se kupovine proporcionalno raspoređuju u cijeloj regiji.

Iako to pravilo tehnički još uvijek važi za program pandemije, kreatori politike naglasili su da ih to neće u kratkom roku spriječiti da usmjere likvidnost prema onim zemljama kojima je to najpotrebnije.

Guverner Banke Francuske Francois Villeroy de Galhau rekao je da bi ECB trebala ići još dalje i ukloniti kapitalni ključ iz programa – ne samo privremeno, nego u potpunosti.

Prinosi italijanskih obveznica naglo su porasli zbog sumnji kako će država platiti za borbu protiv recesije koju je izazvao virus. Oni su znatno opali otkad je ECB pokrenula kupovinu, a političari Evropske unije približili su se zajedničkom fiskalnom odgovoru koji bi mogao raspodijeliti dio troškova u 27-članom bloku.

ECB je dosad kupila 4,7 milijardi eura grčkog duga, nakon što je odlučila uvrstiti državne obveznice u svoj program hitne kupovine uprkos činjenici da Grčka i dalje ima neinvesticionu ocjenu.

Ovaj potez ublažio je strah ulagača, a prinosi na desetogodišnje obveznice smanjili su se s oko 4% prije najave sheme na oko 1,5% u utorak.

Ponderisana prosječna ročnost pandemijskog portfelja ECB-a u javnom sektoru iznosila je 6,3 godine, u poređenju sa 7,2 godine za udjele u QE-u.

ECB je potrošila 35,4 milijarde eura na komercijalne papire i stekla više od 80% tog duga na primarnom tržištu. Ukupne kupovine u okviru plana za hitne slučajeve na kraju maja iznose 234,7 milijardi, prenosi Indikator.ba.

Kreatori politike više su puta rekli da su spremni da povećaju veličinu pandemijskog programa i produže ga ako treba. Većina ekonomista koje je anketirao Bloomberg očekuje da će ECB na sastanku u četvrtak povećati kupovinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *