EK pokreće drugu fazu konsultacija za pristojan minimalac

Dodajte komentar

Evropska komisija pokrenula je drugu fazu konsultacija sa sindikatima i udruženjima poslodavaca, sa ciljem da se obezbijedi pristojna minimalna zarada za sve radnike u Evropskoj uniji.

To je nastavak prve faze konsultacija, koja su trajale od sredine januara do kraja februara 2020.

Naglašava se da Komisija neće utvrđivati jedinstvenu minimalnu zaradu.

U saopštenju Evropske komisije ocijenjeno je da je Unija posebno pogođena pandemijom korona virusa, kao i da sve okolnosti negativno utiču na ekonomiju, poslovanje preduzeća, plate radnika i njihovih porodica.

„Od suštinskog značaja za oporavak ekonomije je da se osigura da svi radnici u EU zarade za pristojan život, a minimalne plate u svemu tome imaju važnu ulogu. Značaj je u tome što radnicima pomažu u teškim vremenima, podstiču produktivnost, smanjuju nejednakost u zaradama, pospješuju domaću ekonomiju, ali i smanjuju razliku u platama među polovima,“ navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Dodaje se da komisija neće utvrđivati jedinstvenu evropsku minimalnu platu, niti će tražiti da se usklade kriterijumi za njeno određivanje.

Svaka eventualna mjera primjenjivala bi se u zavisnosti od države, a u potpunosti će se poštovati nacionalne nadležnosti i ugovorna sloboda socijalnih partnera.

Socijalni partneri sada su pozvani da se o pitanjima koja je pokrenula Evropska komisija izjasne do 4. septembra, tako što će dati svoje mišljenje o tome koji instrumenti bi bili najbolji u cilju da se obezbede pristojni i fer minimalci.

Komisija će za to vrijeme razmatrati zakonske i nezakonske instrumente, koji bi mogli da budu u obliku direktive ili preporuke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *