Nafta brent prešla granicu od 40 dolara po barelu

Dodajte komentar

Cijene nafte su danas nastavile uspon, pri čemu je brent premašio nivo od 40 dolara prvi put od marta. Na tržištima narasta optimizam da će glavni proizvođači “crnog zlata” produžiti smanjenje proizvodnje, i da će oporavak od pandemije Kovid-19 podstaći potražnju za gorivom.

Sjevernomorska nafta brent za isporuku u avgustu ojačala je jutros u 6.36 časova po srednjoevropskom vremenu za 78 centi ili 2,0 odsto, na 40,35 dolara po barelu, javlja Rojters.

Cijena brenta se u jednom trenutku tokom trgovanja popela na čak 40,53 dolara, što je najviši nivo od 6. marta, a juče je porasla za 3,3 procenta.

Cijena fjučersa američke WTI nafte zabilježila je rast od 1,06 dolara ili 2,9 odsto, na 37,87 dolara za barel, nakon što je prethodno dotakla nivo od 38,18 dolara, takođe najviši od 6. marta. Na zatvaranju jučerašnjeg trgovanja, WTI nafta je ojačala za 3,9 odsto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugi veliki proizvođači, ukljčujući Rusiju, grupa poznata kao OPEK +, mogli bi da produže rezanje proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno (bpd), što čini oko 10 odsto svjetske proizvodnje, u julu i avgustu, navodi Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Budući da datum sastanka još nije konačno utvrđen, mnogo toga ostaje da “visi u vazduhu”. Ipak, slika potražnje izgleda sjajnije pošto nacionalne ekonomije, uključujući Kinu koja je drugi najveći potrošač nafte na svijetu, počinju da se oporavljaju od pandemije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *