Austrija bilježi najveću nezaposlenost od Drugog svjetskog rata

Dodajte komentar
Beč

U Austriji je u maju broj nezaposlenih dostigao 517.122, što je za čak 174.000 više nego istog mjeseca prošle godine.

Kriza zbog korona virusa negativno se odrazila na tržište rada, te je privremeno zatvaranje privrede donijelo rekordan broj nezaposlenih, koji Austrija nije imala još od Drugog svjetskog rata.

Ponovno otvaranje privrede dovelo je do smanjenja broja nezaposlenih, koji je ostao i dalje na visokom nivou. Rekordan broj nezaposlenih zabilježen je 13. aprila sa 588.234 i od tada je počeo trend smanjenja.

Stopa nezaposlenosti dostigla je 11,5 odsto, a natprosječno visoki rast nezaposlenih zabilježen je kod mladih sa 103,8 odsto i kod osoba bez austrijskog pasoša sa 90,2 odsto rasta.

Po stopi nezaposlenosti se Austrija trenutno, u poređenju sa drugim evropskim državama, nalazi na osmom mjestu. Ministarka rada Margarete Šrambek zadovoljna je trendom smanjenja nezaposlenosti, ističući da brojke idu u pravom smjeru.

Inače, austrijski ekonomski instituti IHS i Wifo prognozirali su da će stopa nezaposlenosti u Austriji ove godine biti na 8,4 odsto.

Najpogođeniji sektor je turizam, ali i u drugim privrednim granama je bilo ograničenja koja su vodila ka otpuštanju zaposlenih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *